X
Annons
X

Tung fältguide för hemmabruk

Bo Mossberg &
Lennart Stenberg
Den nya nordiska floran
928 s. Wahlström & Widstrand. CA 790:-

Sten Selanders pappa tillverkade difterivaccin och ägde därför många marsvin, typ tusen, som bodde i ett stort stall där lille Sten, blott elva år gammal, en vacker dag blev sittande som slukad av en bok. Från pärm till pärm, i timmar. Han kom att läsa ohyggligt många böcker, hela livet, men långt senare skrev han i en essä att ingen hade betytt mer än den han fångades av där bland marsvinen. Det var "Svensk flora för skolor" av Thorgny Ossian Bolivar Napoleon Krok (1834- 1921) och Sigfrid Almquist (1844- 1923). Båda lärare.
Jag tycker om den där historien. Den utspelar sig en julidag 1902 och säger en del om lyrikern in spe och botanikern, men kanske ännu mer om Krok & Almquists flora, ja, om fältfloror över huvud taget och lyckan att finna nyckeln som kan låsa upp ett landskap. Andra har vittnat om ungefär samma hänförelse, också i mötet med "Svenska växter" av Björn Ursing (1888-1973). Även han var
lärare och hans bok den första behändiga floran med illustrationer i färg. Den kom ut 1944 och har vid det här laget sålts i en halv miljon exemplar.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X