Annons
X
Annons
X

Tung expert varnar för börskrasch

Dålig statistik från Kina, en industri som hackar i USA och fallande oljepris. Det är de främsta anledningarna till att årets mardrömsstart på börsen fortsätter. Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker, utesluter inte en större börskrasch.

Foto: Fanni Olin Dahl / TT

Stockholmsbörsen öppnade på torsdagen med brett sjunkande kurser, efter kraftiga ras på USA-börserna och svag riskvilja på Tokyobörsen. På eftermiddagen var Stockholmsindex ned drygt 1,5 procent. Det innebär en nedgång på omkring 8 procent sedan årsskiftet.

Telia Sonera meddelade på morgonen att rörelseresultatet för det fjärde kvartalet kommer att belastas av nedskrivningar i Eurasien och Danmark om totalt 7,2 miljarder kronor. Det fick fart på omsättningen av aktien.

Lundin Petroleum stack däremot ut som ett av få storbolag på plus, efter att Statoil rapporterat att man köpt in sig i bolaget.

Annons
X

Även börserna i London, Frankfurt och Moskva vände på torsdagen nedåt.

Analytiker som SvD Näringsliv har talat med pekar ut tre faktorer som avgörande för den senaste tidens börsutveckling: En industri som hackar i USA, ett oljepris nere på den lägsta nivån på tolv år och – framför allt – svagare export och industriproduktion i Kina än för ett år sedan.

– Globalt sett ser vi en gigantisk förmögenhetsomförflyttning från olje- och råvaruproducerande länder till konsumentländer. Allt ska gå via finansiella marknader och det skapar tumult, men det är inget som är negativt för världen nettomässigt, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den oberoende analytikern Peter Malmqvist utesluter inte att vi nu ser en börsbubbla som fått pyspunka.

  – Nej, jag utesluter inte att det kan bli värre innan det blir bättre. Det är en så pass negativ trend under en så pass lång tid att läget känns lite oroande, säger Peter Malmqvist.

  Han hänvisar till historiken. Nu ligger Stockholmsbörsen omkring 20 procent från toppen förra året. Tidigare har Stockholmsbörsen vid flera tillfällen rasat motsvarande 40 procent, och åtminstone vid två tillfällen rasat drygt 60 procent under toppen.

  – Vi har nu varit nere på nivåer motsvarande minus 20 procent. Bryter vi igenom den vallen skulle nästa vara minus 40 procent och då är vi nere på nivåer när vi brukar tala om börskrasch, säger han.

  Även Lena Fahlén, chefsekonom Handelsbanken, tror att det kommer att bli fortsatt stökigt på börsen men avvisar, efter en stunds funderingar, tanken på att det vi nu ser är en stor börsbubbla som pyser ut.

  – Tittar man ett år framåt är jag försiktigt positiv, men under det närmsta halvåret ska man nog vara beredd på en volatil och svängig börs, säger hon och tillägger:

  – Det är inte helt nattsvart. Europa och serviceekonomin i USA går åt rätt håll även om den amerikanska industrikonjunkturen väcker en del frågetecken.

  Också Johan Javeus avvisar tanken på en kommande börskrasch.

  – Jag har svårt att se att ett oljeprisfall långsiktigt är negativt för börsen. Tvärtom borde det vara positivt för producerande företags vinster. Dessutom bidrar det till låg inflation i världen och att vi kan njuta av låga räntor och en stimulativ penningpolitik längre än vad som annars skulle ha varit fallet.

  Vi är nu på väg in i en ny rapportsäsong, men analytikerna har nedskruvade vinstförväntningar. I stället söker de hoppet om en börsvändning hos draken i öst.

  – Det som nu behövs för att vi ska se att börsen stabiliseras och vänder upp igen är lite mer positiva signaler om Kina. Det skulle vara en tillräcklig trigger för att hindra oljepriset från att fortsätta falla, säger Johan Javeus.

  Peter Malmqvist rekommenderar den aktiesparare som är orolig över sina besparingar att sälja av delar av sitt innehav.

  – Om det är så att man ständigt går och funderar på om man borde sälja så är det en bra indikation på att man förmodligen har en lite för stor exponering mot börsen. Men man ska aldrig sälja allt. Cirka 20 procent är en ganska bra tumregel.

  Annons
  Foto: Fanni Olin Dahl / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X