Annons

Tung dom: USA får införa stora strafftullar mot EU

En Airbus A320 tillhörande SAS.
En Airbus A320 tillhörande SAS. Foto: Johan Nilsson/TT

Strafftullar värda hisnande 7,5 miljarder dollar. Det får USA införa på EU-varor årligen för olagligt statligt stöd till produktionen av Airbus. Onsdagens WTO-dom är ytterligare ett hot mot världshandeln.

Under strecket
Publicerad

GENÈVE Flygbråket är en av Världshandelsorganisationens längsta och mest infekterade handelstvister. Europeiska flygplanstillverkaren Airbus och amerikanska Boeing har legat i fejd med varandra sedan 2004, och anklagat varandra för otillåtet statligt stöd till produktionen vilket missgynnat konkurrenten. Efter överklaganden av tidigare domar satte WTO:s tvistlösningsdomare ner sista foten på onsdagen.

EU och medlemsstaterna Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland har brutit mot WTO:s handelsregler om statliga subventioner, fastslog de tre domarna i Genève. Miljarder dollar har getts i subventioner för att tillverka flygplanstyperna A250XWB och A380 vilket orsakat förluster för Boeings 787 och 747 samt förluster för stora Boeing-plan på marknader som EU, Australien, Kina, Sydkorea, Singapore och Förenade Arabemiraten.

Annons
Annons
Annons