Tung baksmälla väntar efter OS i Aten

Atens olympiska party är snart över. Nu väntar baksmällan. Sällan har en olympisk arrangör hamnat i en så kluven situation som Aten och Grekland 2004.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Å ena sidan: toppbetyg för en uppfräschad stad, fungerande säkerhet, utmärkta kommunikationer, partystämningen i stan och de eleganta arenorna.
Å andra sidan: ekonomiskt haveri, dåliga publiksiffror och de ständiga misstankarna om dopning.
Redan inför OS varnade internationella kreditvärderingsinstitut för att Grekland riskerade att nedgraderas på grund av landets dåliga finanser. Sedan dess har OS-notan växt ytterligare.

Ursprungligen skulle spelen i Aten kosta 42 miljarder kronor. Det senaste budet, uppgivet av källor inom finansdepartementet till Reuters i onsdags, talar om 91 miljarder – mer än dubbelt så mycket som väntat.
I måndags meddelade dessutom departementet att statsskulden under det andra kvartalet i år steg med 9,8 procent, jämfört med samma period i fjol. Förhoppningarna om att få ned skulden från fjolårsnivån på 103 procent av BNP har ersatts med beräkningar om att den i stället kommer att öka till 105 procent.
Och Greklands budgetunderskott, som enligt EU-kraven maximalt får vara tre procent av BNP, tros i år landa på minst 4,5 procent, enligt finansdepartement.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons