X
Annons
X

Tumult vid manifestationer

Lilla Salem söder om Stockholm invaderades av både rasister och antirasister på lördagen som skulle demonstrera mot varandra i Rönninge med några timmars mellanrum. Och med viss möda lyckades polisen förhindra kravaller.

– Vi är väldigt nöjda med att det inte har varit fler brott. Vårt jobb var att se till att de båda demonstrationer som hade tillstånd kunde genomföras, och det lyckades vi med, säger Mats Nylén, presstalesman vid Stockholmspolisen.
Den nazianstrukna manifestationen hölls på tvåårsdagen av mordet på en 17-årig skinnskalle i Salem söder om Stockholm. För de svenska nazisterna har marschen blivit en symbolhandling och har i princip ersatt demonstrationen vid 30:e november inne i centrala Stockholm. Och av samma skäl ville antirasisterna stoppa marschen.
Marschen blev lugn. Enligt polisen gick någonstans mellan 1 200 och 1 400 personer i fackeltåget. Det innebär att den marschen är den största nazimanifestationen sedan Andra världskriget. De flesta av dem var unga män med facklor i händerna,
men förvånansvärt många av dem var unga kvinnor.
I tåget samlades stora delar av den svenska extremhögern: allt från nationaldemokraterna till de nazistiska grupperna Nationalsocialistisk Front, Blood and Honour och Svenska motståndsrörelsen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X