Annons
X
Annons
X

Tumult vid demonstrationer

Salem var ett belägrat samhälle igår eftermiddag och omkring 200 personer omhändertogs. Polisen bussade iväg motdemonstranter från pendeltågsstationen efter att några kastat sten.

Vid halvsex-tiden i går tågade Salemfonden som samlar högerextrema organisationer fackeltåget från Rönninge mot Salem. Polisen räknade till 500-600 deltagare – färre deltagare än under tidigare år.

Väl framme vid platsen där en 17–åring mördades för nio år sedan lade demonstranterna ner blommor. En bit bort stod en samling motdemonstranter – som var kvar i Salem sedan den tidigare demonstrationen som Nätverket mot rasism anordnat – och skanderade slagord. Några av dem var maskerade.

Under kvällen höll flera ur Salemfonden tal. De högerextrema fotograferade journalisterna på platsen. Ett stort antal poliser skyddade demonstrationen i Salem.

Annons
X

Men kampen om Salem började redan vid lunchtid. Nätverket mot rasism hade fått tillstånd för en stillastående demonstration klockan 12–15. Men när vänsteranhängare, en del maskerade, vid 13-tiden kom med tåg från Stockholm för att delta i demonstrationen uppstod ett tumult.

En del i gruppen kastade smällare och bengaliska eldar mot polisen. Närmare 200 vänsteranhängare hölls inspärrade på pendeltågsstationen i Rönninge. Stämningen blev mycket upprörd.

Polisen bar och släpade folk från tåget. Några av demonstranterna skrek och kastade saker mot polisen.

Samtliga personer visiterades och fotograferades innan de lämnade perrongen. Runt 14-tiden hade två fullsatta bussar fyllts med demonstranter.

En 49-årig man som befann sig på pendeltåget berättar:

– Jag åkte i första vagnen, min son åkte längre bak, när vi kom fram stoppade polisen utgångarna och sa att vi inte fick gå ut. Folk började skrika och några försökte göra en utbrytning och en flaska kastades.

49-åringen, som vill vara anonym, säger också att polisen använde pepparspray.

– De som begått ordningsstörning körs iväg medan de som brutit mot maskeringsförbud eller deltagit i upplopp har begått brott och kommer att rapporteras och gripas, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman på plats.

Vid 15–tiden hade polisen avlägsnat 174 vänsteraktivister från Rönninge station i tre framkörda bussar. Två tomma tåg, ett i vardera riktningen, körde folk till Södertälje respektive Stockholm.

Enligt Anders Olsson, presstalesman hos Stockholmspolisen, tvingades ingen ombord.

– Tågen fanns till för de som frivilligt ville vända hem. Vi har inte kastat eller tvingat någon ombord. Fanns det poliser ombord var det för att bibehålla ordningen. De som skulle omhändertas av oss har vi bussat iväg, säger Anders Olsson.

Men SvD bevittnade hur alla på platsen fördes ombord. På marken finns de andra sitta och vänta. Enligt polisens presstalesman i Stockholm samlades samtidigt flera hundra demonstranter på fotbollsplanen i Salem där Nätverket mot Rasism fått tillstånd att genomföra en stillastående demonstration.

Daniel Wiklund, talesman för Nätverket mot Rasism, är upprörd över polisens agerande:

– Jag har aldrig varit med om att det gått till såhär. Vi fick ett muntligt löfte av en dialogpolis att vi skulle få gå, men det var inte värt något.

– Vi blev hindrade att lämna ett café där vi samlats. Polisen vägrade låta oss gå därifrån. Polisen pratar hela tiden om en dialog, men det ger ju inget alls, säger han.

Pendeltågstrafiken mellan Tumba och Södertälje ersattes under den tidiga eftermiddagen med buss, enligt ett beslut av polisen. Vid 16.30 sattes trafiken åter igång men enligt SL stannar tåget inte i Rönninge.

Polisen stoppade vid lunchtid på lördagen 24 militanta aktivister från Tyskland och Danmark i deras fordon på motorvägen i Albytrakten. Enligt polisen ska aktivisterna ha varit på väg mot Salem för att ställa till bråk med nazisterna.

och TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X