Tumskruvarna dras åt i riskkapitalbranschen

Uppgifterna om att kreditgivarna under hösten har tvingat två nordiska riskkapitalfonder, Vestar och Triton, att sälja sina portföljbolag, Nybron Flooring respektive Stenqvist, med största sannolikhet med stora förluster, är en indikation på att börjar bli både svettigare och kyligare samtidigt inom det högbelånade riskkapitalbranschen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Dessa symptom på begynnande frossa kan också underbyggas av de problem som börjar radas upp på den internationella riskkapitalscenen. I centrum för denna finns framför allt den jättelika riskkapitalfonden Cerberus, som sitter med flera stora surdegar, som biltillverkaren Chrysler och GM:s finansbolag GMAC, och som har tvingats backa ut ur flera stora uppköpsaffärer de senaste veckorna. Den senare händelseutvecklingen kan ju skapa en viss osäkerhet runt Cerberus köp av Stora Ensos problemmättade nordamerikanska verksamhet, som är tänkt att slutföras i början av nästa år.

Två händelser är ju också vad som i journalistiska sammanhang krävs för att visa en trend, (eftersom det krävs två punkter för att dra ut en linje), men det gäller även ibland på kapitalmarknaden, där ”en gång är ingen gång, men två gånger är en gong-gong”, för att citera finansfilosofen Mats Qviberg.

Annons
Annons
Annons