Annons
X
Annons
X

Tummen upp för sexköpslag

Det kommer att bli svårt att fälla svenskar som köpt sex utomlands. Det menar både polisen och forskare med anledning av vänsterpartiets förslag att utvidga den svenska sexköpslagen så att den också gäller personer som åker till andra länder för att köpa sex av prostituerade. Men trots det får förslaget tummen upp.

Foto: COLOURBOX

Med inspiration från Norge vill vänsterpartiet att den svenska sexköpslagen utökas och att svenskar som köper sex av prostituerade utomlands ska kunna dömas i Sverige.

Som SvD.se skrev igår får förslaget tummen upp från flera håll – justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (s) ser utvidgningen av lagen som ett ”naturligt steg” och justitieminister Beatrice Ask (m) ser den norska lösningen som ”klart intressant”.

Och förslaget får nu också stöd av polisen och forskare.

Annons
X

– Frågan är intressant och borde utredas, men det är en fråga för Sveriges riksdag och regering, säger Kajsa Wahlberg, prostitutions- och traffickingexpert på Rikskriminalpolisen, till SvD.se.

– Jag tycker det är ett väldigt bra förslag. Det är en förlängning av den lag vi har i Sverige idag och visar att det är fel att gå till prostituerade, säger Lars Jalmert, mansforskare på Stockholms universitet.

Men det finns problem med en lagstiftning som likt den som införs i Norge vid årsskiftet gör det kriminellt för svenska medborgare att köpa sex även utomlands. Det kommer enligt både forskare och polis bli svårt att få någon dömd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Sverige idag krävs det i princip att någon tas på bar gärning för att dömas för att ha köpt sex. Och det kommer krävas ännu mer bevisning om köpet skett utomlands, tror experterna

  – Det kommer nog att bli väldigt svårt att få till fällande domar, säger Kajsa Wahlberg och fortsätter:

  – Men trots det får man hoppas att det här hindrar några att köpa sex utomlands. På lång sikt kan det få en normativ effekt. Det är en kraftfull markering att man inte accepterar sexhandel.

  Det är också något som Lars Jalmert tror.

  – En del skulle ju fortsätta åka utomlands för att kunna gå till prostituerade, men då står de inför risken att tappa brallorna. Det är en attitydfråga, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X