Tummen ner för trafik- elektronik

Elektronisk trafikinformation, som de tavlor som rekommenderar fart vid Stockholms norra infart, missuppfattas, fungerar dåligt, kostar mycket och har kort livslängd enligt tidningen Forskning&Framsteg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Modern teknik för information till bilister och kollektivtrafikanter är på modet. Men en första större utvärdering visar att systemen har stora brister. - Innan man satsar miljontals kronor på elektronisk information borde man tänka efter mer än en gång. Ibland räcker det kanske med målarfärg, säger Peter Kronborg på trafikkonsultföretaget Movea i Stockholm.

Han har på Vägverkets uppdrag utvärderat 14 olika system där modern informationsteknik används. För kollektivtrafiken handlade det till exempel om information om nästa buss, för bilister system som informerar om lämplig hastighet och var det finns lediga p-platser. För bilisternas del konstaterar utvärderingen att hastighetsrekommendationerna så ofta är ur funktion att de inte tas på allvar, och när de tas på allvar missförstår en majoritet den.

Annons
Annons
Annons