Annons
X
Annons
X

Tummen ner för drogtester av barn

Lagrådet säger nej till regeringens förslag om att barn under 15 år ska kunna drogtestas.

Av TT

I februari presenterade regeringen ett antal förslag om ändringar i lagen om unga lagöverträdare.

Ett av förslagen var att det ska bli tillåtet att drogtesta barn under 15 år utan föräldrarnas tillstånd. Skälet var att kunna upptäcka ett missbruk tidigt så att barnet kan få rätt hjälp. Drogtesterna skulle ske genom urinprov under övervakning.

Men nu avstyrker Lagrådet förslaget om drogtester av unga under 15 år, skriver tidningen Riksdag & Departement på nätet.

Annons
X

Lagrådet har vägt intrånget i den personliga integriteten som det innebär att kissa under övervakning mot nyttan av att barnet kan få hjälp i ett program mot narkotikamissbruk. Slutsatsen är att det är en kränkning av den personliga integriteten som är oproportionerlig.

Regeringen ville också att fler brott där den misstänkte är under 15 år ska utredas av polisen i syfte att ge socialtjänsten bättre förutsättningar att se vad som behöver göras för att hjälpa barnet.

Men Lagrådet befarar att det kan vara början på en utveckling där åldern för straffmyndigheten sänks, skriver Riksdag & Departement.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  TT har sökt justitieminister Beatrice Ask för en kommentar, men inte lyckats nå henne.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X