Annons

Tullverket sårbart inför brexit

Skärpta kontroller och minskade införselkvoter för alkohol och tobak väntar svenska turister som kommer hem från Storbritannien efter en hård brexit. Arkivbild.
Skärpta kontroller och minskade införselkvoter för alkohol och tobak väntar svenska turister som kommer hem från Storbritannien efter en hård brexit. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En brittisk krasch ut ur EU om tio veckor kan ställa till det, för både företag och myndigheter.

Tullverket släpar efter med rekryteringen till följd av det osäkra regeringsläget – och personaltillskottet som nu görs täcker bara en dryg tredjedel av behovet.

Joakim Goksör / TT
Publicerad

Tullverket har sedan i höstas arbetat med en plan B för brexit. Den fastställdes med ett myndighetsbeslut nu i veckan, trots att en ny svensk regering ännu inte är på plats.

Inför brexit hanterar Tullverket, med totalt cirka 2 200 anställda, cirka sju miljoner tulldeklarationer per år. Om Storbritannien lämnar tullunionen och EU:s inre marknad, kanske redan i mars, tillkommer cirka 1,0–1,4 miljoner tulldeklarationer per år, enligt Tullverkets beräkningar.

Om Storbritannien lämnar EU införs tullar på i snitt 4,2 procent på industrivaror i handeln med den brittiska marknaden. Arkivbild

Foto: Kai-Uwe Knoth AP/TT Bild 1 av 2

Det befaras stora transportproblem mellan Storbritannien och EU om handel värd tusentals miljarder kronor per år ska omfattas av tullar och gränskontroller. Arkivbild.

Foto: Max Nash AP/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons