Annons

Tufft för oliktänkande i Modis Indien

Det kallas världens största demokrati och har hyllats för sina fria val och sin mångfald.

Men i det Indien som leds av Narendra Modi monteras demokratin långsamt ner – till ödesdigra konsekvenser, menar forskare.

Kashmir är bara senaste exemplet.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

En docka föreställande Indiens premiärminister Narendra Modi bränns av demonstranter i Pakistan efter Indiens beslut att ta ifrån Kashmir dess självstyre.

Foto: Arshad Butt/AP/TT

Narendra Modi talar till nationen på nationaldagen, 15 augusti.

Foto: Manish Swarup/AP/TT

Modi har blivit känd för att förespråka yoga.

Foto: Rajesh Kumar/AP/TT

Delhibor demonstrerar i protest mot lynchningar av muslimer, efter att 22-årige Tabrez Ansari i delstaten Jharkhand dött.

Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Narendra Modi var chefsminister i delstaten Gujarat under de historiska våldsamheterna där 2002, när många människor – främst muslimer – dog.

Foto: SIDDHARTH DARSHAN KUMAR/AP/TT

Bilderna av Tabrez Ansari, 22 år och muslim, spreds i sociala medier i juni. I klippen ses han misshandlas med käppar av en grupp människor och bli tvingad att recitera hinduiska sånger. Ansari, som anklagades för stöld, ska ha hållits i häkte trots sina svåra skador och dog sedan på väg till sjukhuset.

22-åringen från den indiska delstaten Jharkand är inte ett undantag. Under senare år har det blivit vanligare att muslimska indier – en minoritet i det hindudominerade landet – angrips av mer eller mindre organiserade mobbar, som misshandlar eller dödar under förevändningar som till exempel att offren konsumerat nötkött.

Annons
Annons
Annons