Annons

Tuffare tider väntar Trump i USA:s kongress

Tuffare tider väntar för USA:s president Donald Trump när Demokraterna tar över majoriteten i representanthuset.
Tuffare tider väntar för USA:s president Donald Trump när Demokraterna tar över majoriteten i representanthuset. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Efter nästan två år med sina partikamrater vid den amerikanska kongressens roder står Donald Trump inför ett nytt politiskt läge. När Demokraterna tar över majoriteten i representanthuset väntar troligtvis fler konflikter och hårda granskningar av den republikanske presidenten.

Sofia Eriksson / TT
Uppdaterad
Publicerad

I fyra år har Republikanerna haft majoritet i båda kamrarna. Men när den 116:e kongressen samlades i Washington DC på torsdagen såg spelplanen annorlunda ut. Demokraterna, som tog över kontrollen av representanthuset, får för första gången möjlighet att där utmana mannen som de flesta av partimedlemmarna anser olämplig som USA:s president.

– Donald Trump har tidigare haft en republikansk kongress. Den har inte alltid varit framgångsrik för honom, men han kommer att få det mycket svårare nu, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Kaliforniendemokraten Nancy Pelosi väntas bli representanthusets talman.

Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT Bild 1 av 2

Flaggor framför Capitolium i Washington DC där den amerikanska kongressen har sitt säte. Den 116:e kongressen pågår mellan den 3 januari 2019 och den 3 januari 2021

Foto: Jose Luis Magana/AP/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons