Tuffare tider för "enhörningar"

Efter ett år med fritt flöde av riskkapital räknar många bedömare med tuffare tider för så kallade enhörningar, hajpade teknikbolag med mångmiljardvärdering.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Fjolåret blev ett rekordår när det gäller riskkapitalbolagens investeringar i företag som befinner sig i tidiga skeden, så kallad "venture funding". Sammanlagt investerades 128 miljarder dollar (cirka 1 100 miljarder kronor) – en ökning med hela 44 procent jämfört med året före, enligt en rapport från revisionsjätten KPMG och analysförtaget CB Insights. Mycket av pengarna gick till enhörningar, det vill säga privatägda, relativt nystartade företag med en värdering på över en miljard dollar (runt 8,6 miljarder kronor).

Men nu ser den positiva trenden ut att ha brutits. Ser man till fjärde kvartalet isolerat så minskade riskkapitalinvesteringarna med 30 procent. Och i en annan undersökning, gjord av analysföretaget 451 Research, räknar mer än hälften av de tillfrågade investerarna med en minskning för "venture funding" 2016. Det är den mest dystra prognosen sedan finanskrisen 2008–2009.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons