Tuffare regler för konstnärslöner

Ett par hundra svenska kulturskapare riskerar försämrad konstnärslön. De som har ­lovats att få ha kvar en statlig ”inkomstgaranti” livet ut kan tvingas minska den med hela pensionen. Samtidigt ska de sporras till arbete.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Även om Sverige i fjol upphörde att belöna konstnärer och kulturpersonligheter med inkomstgarantier, finns fortfarande närmare 200 konstnärliga personer som åtnjuter livstidslön från staten. Trots att regeringen lovade att alla dessa skulle få behålla sitt privilegium, föreslås nu mycket stora förändringar som i praktiken gör systemet långt mindre förmånligt för många av dem.

Det är Konstnärsnämnden som på regeringens uppdrag har låtit utreda hur man ska införa ”arbetslinjen”. Samtidigt stoppar förslaget de kryphål som en minoritet av denna grupp konstnärer har utnyttjat för att ta ut inkomstgarantin trots att de är relativt välbeställda. Nytt är till exempel att de konstnärer som pensionssparar och fonderar i sitt eget företag, där de samtidigt tar ut en mycket låg inkomst, ska kunna bli upptaxerade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons