Tuffare krav på jobbet ger ohälsa

Ett hårdare arbetsliv och systemfel är några av förklaringarna till de höga sjuktalen, enligt forskare från fyra myndigheter. Det som behövs är brett samarbete, anser de. Men i stället skuldbelägger ansvariga aktörer varandra, enligt professor Staffan Marklund.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ett mer öppet arbetsklimat skulle kunna minska sjukskrivningarna med nära 10 procent, enligt forskarna. En studie visar att många som upplever rädsla, hopplöshet och upplever sig sakna handlingsmöjligheter ofta blir sjukskrivna. Andra förklaringar till de höga ohälsotalen - 14 procent av befolkningen är antingen sjukskriven eller förtidspensionerad, är ökad alkoholkonsumtion. Men det finns en rad andra, precis lika viktiga. Och en av dem är allvarliga systemfel. Försäkringskassans långa administration av ärenden är en sådan, enligt budskapet i rapporten ”Den höga sjukfrånvaron - problem och lösningar” skriven av forskare från Arbetslivsinstitutet, försäkringskassan, Folkhälsoinstitutet och Institutet för psykosocial medicin som presenterades i går.

- Vi forskare blir alltmer överens om hur bilden ser ut. Tyvärr ägnar sig de flesta aktörer, politiska partier, parterna på arbetsmarknaden och myndigheter fortfarande åt att skjuta över skulden på varandra, säger professor Staffan Marklund.
Det finns en
låsning bland aktörerna, som leder till att tid och kraft ägnas åt att diskutera om sjukfrånvaron är arbetsgivarnas eller de sjukskrivnas fel, anser han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons