Tuffare krav för socialbidrag

I kväll fattar kommunfullmäktige i Stockholm beslut om nya tuffare riktlinjer för socialbidrag. De nya reglerna ställer högre krav på motprestation från den som söker ekonomiskt bistånd.

Under strecket
Publicerad
Annons

Arbetslinjen väger tungt när kommunfullmäktige i dag antar nya strängare riktlinjer för att få ekonomiskt bistånd i Stockholm.

Det ska ställas högre krav på personer som söker ekonomiskt bistånd och arbetslösa socialbidragstagare ska vara beredda att söka jobb i hela Mälardalen, annars riskerar bidraget att dras in. Samtidigt är ersättning för resor ingen självklarhet. Personer som är beroende av ekonomiskt bistånd får inte heller per automatik rätt till SL-kort, utan prövning av behovet gäller i varje enskilt fall. Det gäller även jobbsökande eller personer som arbetar på gångavstånd från hemmet. Enligt de nya riktlinjerna är 3 kilometer en lämplig gräns för vad en bidragstagare ska kunna gå, innan SL-kort ska beviljas. Oppositionsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (v) är mycket kritisk och räknar med en hård debatt i kvällens fullmäktige. Hon tror att de hårdare reglerna kommer att leda till större utslagning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons