Annons
X
Annons
X

Tuffare krav för lärarutbildning

I dag presenterade utbildningsminister Jan Björklund och högskole- och forskningsminister Tobias Krantz regeringens förslag till ny lärarutbildning.

Av TT
(uppdaterad)

– Läraryrket är det viktigaste yrket i ett land som vill satsa på framtiden, sade Jan Björklund som hävdar att nackdelarna med de nuvarande lärarutbildningarna är alltför stora för att inte göra något åt.

– Det har kommit kraftig kritik mot lärarutbildningen under ett antal år. Många lärare saknar ämneskompetens. Lärarutbildningarna har på senare år fått allt färre sökande. Kraven på lärarutbildningarna är alltför låga.

Dagens allmänna lärarexamen ska ersättas av fyra, enligt regeringens förslag: förskollärar-, grundlärar-, ämneslärar- respektive yrkeslärarexamen.

Annons
X

Alla universitet och högskolor som vill erbjuda den nya lärarutbildningen måste ansöka om examenstillstånd hos Högskoleverket, även de som redan i dag anordnar lärarutbildning.

I dag finns bara en enda lärarexamen.

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, är överlag nöjd med regeringens förslag.

– Det här är ett stort steg framåt. Det innebär att lärarutbildningen i Sverige blir modern och mer anpassad efter verklighetens behov, säger hon till TT. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är också positiv i stort. Men både Metta Fjelkner och Eva-Lis Sirén ställer sig tveksamma till förslaget om utbildningen för lågstadielärare

– Här känner vi en oro. I förslaget får de för ytliga kunskaper i för många ämnen, säger Eva-Lis Sirén.

Regeringen vill också utreda hur lämplighetsprov ska kunna användas som behörighetskrav till lärarutbildningen. Tidigast 2013 beräknas sådana prov kunna hållas.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X