Tuffare få råd med boendet

Bostadspriserna är rekordhöga och räntorna rekordlåga. Men trots små ränteutgifter tillsammans med mer pengar i fickan i förvärvsinkomster, gör de höga priserna att husköpkraften försämras. Nu väljer svensken att binda sina lån.

Under strecket
Publicerad
Annons

Stockholmarna har fått mindre pengar över sedan husboendet är betalat, medan köpkraften för göteborgarna stärktes.
Det visar Föreningssparbankens boindex för det första kvartalet i år.
– Boende i Stockholm, Malmö och Göteborg har inte råd med sina hus, enligt den norm vi har satt upp och där boendekostnaden inte får uppgå till mer än 15 procent av inkomsten. Familjerna i storstäderna får helt enkelt prioritera och lägga mindre på annat, säger Cecilia Hermansson, ekonom på Föreningssparbanken.

Boindexet i landet som helhet landade på 143,3, vilket innebär att hushållen har 43 procent högre inkomster än vad som krävs för att köpa en medianvilla. Men i Stockholm, Göteborg och Malmö ligger indexet under 100.
För att ha råd med en medianvilla i Stockholm krävs en förvärvsinkomst på 688 000 kronor före skatt, medan det räcker med 550 000 i Göteborg och Malmö. Bor man däremot i landets snittkommun räcker det med 211 000 kronor i inkomst för att betala huset.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons