Annons

Jesper Sundén: Trump förstör för Biden i Mellanöstern

I sin utrikespolitik har blivande presidenten Joe Biden sagt att fokus kommer att ligga samarbete, diplomati, demokratifrågor och mänskliga rättigheter. Det innebär en stor omsvängning från Trumps tid vid makten.
I sin utrikespolitik har blivande presidenten Joe Biden sagt att fokus kommer att ligga samarbete, diplomati, demokratifrågor och mänskliga rättigheter. Det innebär en stor omsvängning från Trumps tid vid makten. Foto: Andrew Harnik /AP

Donald Trump gör vad han kan för att försvåra för Joe Biden att driva igenom sin utrikespolitik som president. Inte minst i Mellanöstern. Det gör att Biden får starta i uppförsbacke, men i ett fall kan han också få lite extra skjuts.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden och Benjamin Netanyahu har känt varandra sedan 1980-talet. ”Under hela denna tid har du varit en verklig vän till mig, till Israel och till det judiska folket”, sade Netanyahu 2010.

Foto: Maya Alleruzzo /AP

Irans president Hassan Rohani kom till makten med löften om reformer, som inte har infriats. I juni väljer iranierna hans efterträdare och mycket talar för att efterträdaren blir konservativ.

Foto: AP

Donald Trump och Mohammed bin Salman har haft en god relation. Med Joe Biden väntar nya tider. På årsdagen av Jamal Khashoggis död krävde Biden ansvarsutkrävning för mordet.

Foto: Bernd von Jutrczenka / TT

Amerikanska soldater kliver in i ett pansarfordon i nordöstra Syrien. Officiellt har USA 200 man i Syrien, men i själva verket är de betydligt fler, uppgav Syriensändebudet James Jeffrey nyligen.

Foto: Darko Bandic / TT

Avgående president Donald Trump har växlat upp takten inom utrikespolitiken för att hinna driva igenom en rad beslut före den 20 januari när Joe Biden svärs in som president. Det handlar bland om att ta hem trupper från Afghanistan och Irak, om att terrorstämpla Jemens huthier och införa ännu fler sanktioner mot Iran.

Biden konstaterade klarsynt i våras att han vid en valseger skulle få hantera världen sådan den är i januari 2021, och att det blir en svår uppgift att plocka upp bitarna efter Trumps tid vid makten. Men med sina 36 år i senaten – varav flera som ordförande för utskottet för utrikesrelationer – och åtta år som vicepresident finns det få som är bättre rustade än Biden att göra detta.

Annons
Annons
Annons