Annons
X
Annons
X

”Tuffa puckar väntar för brittisk regering”

EU, försvaret och vilka nedskärningar som ska göras. De är några av de knäckfrågor där de konservativa och Liberaldemokraterna kan få svårt att komma överens menar experter som SvD.se har talat med om den nya koalitionsregeringen som just nu tar form i Storbritannien. ”Cameron kommer nog att be Reinfeldt om råd flera gånger”, säger journalisten James Savage till SvD.se.

Foto: AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS

SVD.SE LISTAR KNÄCKFRÅGORNA FÖR CAMERON OCH CLEGG

På tisdagen gjorde Gordon Brown med familj sorti från premiärministerbostaden på 10 Downing Street.

En ny era väntar – de konservativas ledare David Cameron flyttar in och bildar tillsammans med Liberaldemokraternas partledare Nick Clegg en koalitionsregering. För första gången sedan andra världskriget kommer ministrar från två partier att utgöra en brittisk regering.

– Det är nog svårt för en svensk att förstå hur stort det här är, men för britterna finns det en inbyggd skepsis mot koalitioner. Det är många tuffa puckar som väntar de två ledarna, det här är ett stort experiment, säger James Savage, själv från Storbritannien och redaktör på den engelskspråkiga svenska nyhetssajten The Local till SvD.se.

Annons
X

EU

– De konservativa är instinktivt misstänksamma mot EU medan Liberaldemokraterna vill se en ökad integration. Samtidigt är David Cameron och hans gäng inga EU-hatare och kända som pragmatiker – där påminner han om Reinfeldt. Regeringsmakten är primär, inte den ideologiska hållningen, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, till SvD.se.

Han får medhåll av James Savage.

– Av vad jag har läst är det här en fråga där Tories linje gäller – det vill säga man vill inte dra sig ur men heller inte ha mer integration. Det kan Liberaldemokraterna leva med i nuläget.

Samtidigt varnar han för att EU-frågan kan bli ett problem längre fram.

– Ett nytt fördrag i EU eller en ny diskussion om Euro-samarbetet kan försvåra läget, då finns det plötsligt konkreta frågor att ta ställning till. Då kan det egna partitrycket bli hårdare på att gå sin egen väg.

Även Nicholas Aylott ser orosmoln.

– De EU-diskussioner som finns på att reglera finansmarknaden ytterligare kan var ett område där de konservativa säger tvärstopp.

Försvaret

De konservativa vill vidareutveckla kärnvapenmissilsystemet Trident medan Liberaldemokraterna vill avveckla.

Liberaldemokraterna kan även tänka sig att göra andra besparingar inom försvaret medan de konservativa ser försvaret som ett viktigt område. Tories vill vara kvar i Afghanistan medan Liberaldemokraterna vill utvärdera och granska insatsen.

– Besparingar är centrala just nu med tanke på den ekonomiska situation som Storbritannien befinner sig i. Det här kan mycket väl bli en knepig fråga för partierna att komma överens, säger James Savage.

Valreform

Ett av kraven från Liberaldemokraterna för att ingå i en koalitionsregering var att det nuvarande systemet skulle ses över. Enligt uppgifter i brittisk press har man nu fått löfte om en folkomröstning 2011.

– Nick Clegg ser det nuvarande systemet som orättvist medan de konservativa och även Labour tycker om det eftersom det gynnar de stora. Frågan är dock fortfarande öppen och kommer att fortsätta diskuteras, säger James Savage.

Ekonomin

Den ekonomiska situationen i Storbritannien dominerade valrörelsen – den brittiska ekonomin har stora problem och besparingar är att vänta.

Men frågan är på vilket område och i vilken omfattning – ett givet trätoämne framöver.

– De konservativa ville införa besparingarna snabbt, snabbare än Liberaldemokraterna. Samtidigt saknades det hela tiden konkreta besked i valrörelsen så det finns inga större utfästelser vilket ju gynnar chanserna för att komma överens om hur man ska prioritera, säger Nicholas Aylott.

James Savage tror dock att frågan om vilka besparingar som ska göras kan bli segdragen och återkomma under hela mandatperioden.

– Liberaldemokratrena vill freda offentlig sektor medan de konservativa kan tänka sig att nagga den i kanten i större utsträckning. Samtidigt ska vi komma ihåg att båda partier är mycket måna om att komma överens för att rädda landets ekonomi.

Skatterna

Vissa satsningar har redan läckt ut – Liberaldemokraterna uppges ha fått gehör för sina krav på skattelättnader för låginkomsttagare samt sin ståndpunkt gällande arvsskatten. De konservativa ville slopa arvskatten för alla med mindre än 1 mijon pund i förmögenhet men fick ge sig.

Hur kommer partiernas eftergifter att påverka förtroendet bland de egna?

– De kan bli svårt när man ska rösta i olika frågor i i underhuset. Då kan enskilda ledamöter sparka bakut. Men det verkar finnas en oerhörd vilja att ro iland det här – båda partier är oerhört samarbetsvilliga, säger James Savage.

Han drar paralleller till den svenska alliansregeringen – och tror att Tories-ledaren David Cameron hämtat en hel del inspiration från den svenske Moderatledaren.

– Det finns en gemensam syn att man vill ha makten. Då är det mycket som ska till för att man överger koalitionstanken och diplomatin.

Behöver David Cameron hjälp vet han vem han ska ringa, enligt James Savage.

– Cameron kommer nog att be Reinfeldt om råd flera gånger, han vet ju hur man kommer överens med liberalerna.

Nicholas Aylott tror inte heller att den nya regeringen är så skakig som den ibland framställts.

– De har kommit överens om en reform, det ska blir svårare att utlysa nyval så jag tror att det här är en långsiktig lösning.

Annons
Annons
X
Foto: AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X