Krönika

Rickard Rydell:Tuffa F1-veckor väntar – och snart blir det 25 race per år

Formel 1 avslutar säsongen med årets tredje ”triple header” – tre race under tre veckor. Först ut är Bahrain där de kommer att köra två tävlingar innan säsongsavslutningen i Abu Dhabi.

Under strecket
Publicerad

Lewis Hamilton blev klar världsmästare redan efter det förra racet i Turkiet.

Foto: Clive Mason/AP
Annons

Lewis Hamilton blev klar världsmästare redan efter det förra racet i Turkiet.

Foto: Clive Mason/AP
Lewis Hamilton blev klar världsmästare redan efter det förra racet i Turkiet.
Lewis Hamilton blev klar världsmästare redan efter det förra racet i Turkiet. Foto: Clive Mason/AP

Lewis Hamilton blev klar världsmästare redan förra racet i Turkiet efter en imponerande körning. Han delar därmed Michael Schumachers rekord på hela sju VM titlar.

Han har bra chans att ta en åttonde nästa säsong, bara han och Mercedes blir klara med hans kontrakt som dragit ut på tiden.

Den mest spännande kampen att följa de avslutande racen blir den om fjärde platsen i mästerskapet. Lewis Hamilton, Valtteri Bottas och Max Verstappen är det ingen som kommer åt. Men Sergio Perez på fjärde plats är bara tre poäng före Charles Leclerc och fyra poäng före Daniel Ricciardo på sjätte plats. Den fajten kan gå hur som helst, men jag tror ändå att Perez har bäst chans med tanke på jämnheten. Leclerc och Ferrari har varit snabba de senaste racen men frågan är om deras motor räcker till på Bahrain och Abu Dhabi.

Annons
Annons

Det är ofattbart att Sergio Perez inte har en plats i F1 till nästa säsong ännu, han är värd en fortsättning. Han ligger fyra i mästerskapet trots att han har missat två race på grund av corona. Han är också den enda föraren tillsammans med världsmästaren Lewis Hamilton som har tagit poäng i alla race han har ställt upp i denna säsong.

Hans chans till en plats hänger på hur pass bra Alex Albon presterar i RedBull. Teamet har sagt att man tittar utanför RedBull familjen om man inte är nöjd med Albon.

Kalendern 2021 som just blivit klar blir rekordlång med hela 23 race. Det är två så kallade ”triple headers” under säsongen, något som teamen får vänja sig vid. Teamen klagar på logistiken och att de antagligen måste låta vissa anställda gå omlott med varandra för att orka med. Men de stretar inte heller emot alltför mycket eftersom fler race leder till ökade intäkter för Formel 1, som också kommer teamen till godo. Concordeavtalet som alla team har signerat säger att det kan bli upp till 25 race per säsong framöver.

Det kommer också att bli spännande att följa Formel 2 den här helgen. Michael Schumachers son Mick leder mästerskapet och har stor chans att ta hem titeln. Han ryktas ta plats hos Haasteamet nästa säsong.

Närmast bakom jagar Ferrari Driver Academy kollegan Callum Ilott. Men den som imponerat mest är dock japanen och RedBull-junioren Yuki Tsunoda på tredje plats. Han kommer troligtvis att ta en plats i RedBulls systerteam AlphaTauri till nästa säsong.

Vårt svenska hopp Ferrari Driver Academy junioren Dino Beganovic lyckades förra helgen vinna sitt första race i den Italienska Formel 4-serien. Han ligger på en tredje plats i mästerskapet innan sista deltävlingen på Vallelunga i Rom nästa helg.

Rickard Rydell är Formel 1-expert på Viaplay.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons