Annons

Tuff tid för Netanyahu

Det är en mycket hårt pressad Benjamin Netanyahu som på tisdagen anländer till Europa för att under veckan föra några mycket svåra samtal. Den diplomatiska krisen med Sverige är bara ett tillfälligt sidospår jämfört med de grundläggande problem som han nu ställs inför. Samtalen de närmaste dagarna kan bli avgörande för om det blir några nya fredsinitiativ från Europa och USA.

Publicerad

På tisdagen träffar Netanyahu Gordon Brown i London. På onsdagen samtalar han med Vita Husets Mellanöstern-sändebud George Mitchell. På torsdag väntar Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin. Vid alla dessa överläggningar kommer Netanyahu att möta samma krav på att frysa bosättningarna på de ockuperade områdena. De europeiska ledarna och USA-presidenten Obama har uppfattningen att detta krav måste uppfyllas för att nya fredsansträngningar ska vara meningsfulla.

Genom kravet på ett stopp för bosättningarna hamnar Benjamin Netanyahu i en obekväm försvarsposition gentemot USA och EU. Han kan inte gå detta krav till mötes utan att komma i konflikt med delar av sin egen regering. Där finns ledamöter som betraktar bosättningspolitiken som fullständigt riktig och legal och som därför driver på den politiken.

Annons
Annons
Annons
Annons