Nya lekparken invigs och Vingåkerborna verkar ha gått man ur huse för att se dockteater och medverka i allsången.
Nya lekparken invigs och Vingåkerborna verkar ha gått man ur huse för att se dockteater och medverka i allsången. Foto: Adam Wrafter

De ställs inför tuffa val: Lekplats eller äldrevård

Nya lekparker eller äldrevård? Frågor som ställs när landets kommuner tvingas förhålla sig till en ny ekonomisk verklighet – samtidigt som allt fler barn och äldre behöver skola och omsorg ska de försörjas av en krympande andel som arbetar. SvD har besökt Göran Perssons hemkommun, Vingåker, där utmaningarna är tydliga.

Publicerad

Det är den 4 juli. I Vingåker, som ligger mellan Örebro och Katrineholm, ska en ny påkostad lekpark invigas. Kommunalrådet Anneli Bengtsson går runt och minglar med människorna som kommit till Tennisparken, som lekparken döpts till. Vingåkerborna verkar ha gått man ur huse för att se dockteater och medverka i allsången.

Åtta miljoner kronor har det kostat att ställa i ordning parken. I Vingåker är det en stor satsning. Utslaget på de 9 000 invånarna motsvarar det att Stockholms stad skulle bygga en ny arena för 800 miljoner kronor. Det i ett läge när kommunens skolor och socialnämnd sammanlagt gick med 12 miljoner kronor i underskott förra året. Även om andra verksamheter lyckas kompensera merparten av underskottet är frågan är om den nya parken är helt rätt prioritering i det pressade ekonomiska läget.