X
Annons
X
Nya lekparken invigs och Vingåkerborna verkar ha gått man ur huse för att se dockteater och medverka i allsången.
Nya lekparken invigs och Vingåkerborna verkar ha gått man ur huse för att se dockteater och medverka i allsången. Foto: Adam Wrafter

De ställs inför tuffa val: Lekplats eller äldrevård

Långläsning

Nya lekparker eller äldrevård? Frågor som ställs när landets kommuner tvingas förhålla sig till en ny ekonomisk verklighet – samtidigt som allt fler barn och äldre behöver skola och omsorg ska de försörjas av en krympande andel som arbetar. SvD har besökt Göran Perssons hemkommun, Vingåker, där utmaningarna är tydliga.

Det är den 4 juli. I Vingåker, som ligger mellan Örebro och Katrineholm, ska en ny påkostad lekpark invigas. Kommunalrådet Anneli Bengtsson går runt och minglar med människorna som kommit till Tennisparken, som lekparken döpts till. Vingåkerborna verkar ha gått man ur huse för att se dockteater och medverka i allsången.

Åtta miljoner kronor har det kostat att ställa i ordning parken. I Vingåker är det en stor satsning. Utslaget på de 9 000 invånarna motsvarar det att Stockholms stad skulle bygga en ny arena för 800 miljoner kronor. Det i ett läge när kommunens skolor och socialnämnd sammanlagt gick med 12 miljoner kronor i underskott förra året. Även om andra verksamheter lyckas kompensera merparten av underskottet är frågan är om den nya parken är helt rätt prioritering i det pressade ekonomiska läget.

Nya lekparken invigs och Vingåkerborna verkar ha gått man ur huse för att se dockteater och medverka i allsången.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 7

Kommunalrådet Anneli Bengtsson är på plats.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 7

”Folk förväntar sig att vi gör mer än det lagstadgade, vilket är vård, skola och omsorg”, säger kommunalrådet Anneli Bengtsson.

Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 7

Vingåker kommuns ekonomichef Elin Höghielm.

Foto: Adam Wrafter Bild 4 av 7
Foto: Adam Wrafter Bild 5 av 7

Enligt kommunalrådet Anneli Bengtsson är kommunikationer det viktigaste för Vingåker, möjligheten för invånarna att pendla till jobb utanför kommunen. ”Jag blir upprörd varje gång jag pratar om det”, säger hon.

Foto: Adam Wrafter Bild 6 av 7

Moderata oppositionsrådet Charlotte Prennfors är också på invigningen av Tennisparken.

Foto: Adam Wrafter Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X
Annons
X