Annons
X
Annons
X

Tuff ILO-kritik kan påverka Qatar-VM

Qatar får frän kritik för tvångsarbete och behandling av migrantarbetare av ILO. Nu krävs bland annat att kafalasystemet avskaffas. ”Det mest skämmiga Qatar råkat ut för, och kritik som kan påverka fotbolls-VM”, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till SvD.

[object Object]
SvD Näringsliv besökte några av migrantarbetarna i deras hem under förra året. Foto: Yvonne Åsell

En kommitté vid Internationella arbetsorganisationen ILO som granskat Qatar för användning av tvångsarbete och behandling av landets 1,3 miljoner migrantarbetare, antog på lördagen sina slutsatser. Oron för undermåliga arbetsvillkor är tydlig och kritiken skarp. Representanter för arbetstagarsidan i kommittén menar att ”situationen med tvångsarbete i Qatar är ett erkänt allvarligt problem”.

– Migrantarbetarna saknar grundläggande rättigheter, och Qatar fortsätter att vara en modell för allt som är fel och förkastligt med arbetsmigration. Qatars regering kan inte hävda att det saknas resurser för förbättringar. Men för lite har gjorts och alltför långsamt, konstateras det.

ILO-kommittén ger en rad skarpa rekommendationer till Qatar för att förbättra migranternas arbetsvillkor, och se till att landet följer ILO:s kärnkonvention 29 om förbud mot tvångs- och straffarbete. Qatar har ratificerat konventionen, och är därmed bundna av den.

Annons
X

**• Avskaffa kafalasystemet **som hindrar migranter att lämna landet eller byta arbetsgivare, och ersätt det med vanliga arbetskontrakt.

**• Avskaffa ”exitsystemet” **som hindrar migrantarbetare att lämna landet.

**• Stoppa konfiskeringen **av migrantarbetarnas pass.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Samarbeta med migrantarbetarnas länder för att försäkra sig om att arbetarna inte tvingas betala rekryteringsavgifter.

  • Försäkra att anställningskontrakt i migrantländerna inte ändras i Qatar, och se till åtala ansvariga för undermåliga arbetsförhållanden och utebliven lön.

  • Se till att utreda och åtala arbetsgivare som utnyttjar migrantarbetare och stoppa dem från att anställa migranter i framtiden.

  ”Detta kan definitivt väga in i bedömningen av Qatar som lämpligt land för fotbolls-VM” säger LO:s Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Bezav Mahmod.

  Svenske LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson är tydligt nöjd med ILO-kommitténs slutsatser. ILO har inte gått ”den enklaste vägen och kommit med mild kritik” utan är betydligt hårdare i tonen, säger Thorwaldsson till SvD.

  – Såhär tydlig kritik mot ett av världens rikaste länder har jag inte sett tidigare från ILO. Kommittén har helt gått på fackföreningarnas linje med väldigt starka formuleringar, speciellt när det gäller att avskaffa kafalasystemet, acceptera facklig organisering, följa ingångna avtal och införa mer inspektioner på arbetsplatser, säger Thorwaldsson.

  ILO-kritiken ger inga rättsliga möjligheter att straffa eller sanktionera Qatar. Men klandret kan fungera som påtryckning för förändring. Thorwaldsson menar att Qatar nu ställs vid skampålen och «måste välja väg».

  – Här får ett av världens rikaste länder skämmas ordentligt. Förhoppningsvis kan denna kritik bidra till en omsvängning och varaktig förändring samt ett avskaffande av det eländiga kafalasystemet, säger han och fortsätter :

  – Vi har sett länder som tidigare försökt ignorera ILO-konventionerna, exempelvis Kambodja. Men där finns nu fackliga organisationer samt rätt att strejka och ingå kollektivavtal. Kritik från ett FN-organ som ILO kan ha enorm påverkan.

  Detta kan definitivt väga in i bedömningen av Qatar som lämpligt land för fotbolls-VM

  Vad betyder ILO-beslutet för en eventuell återbedömning av Qatar som värdland för fotbolls-VM 2022?

  – Detta kan definitivt väga in i bedömningen av Qatar som lämpligt land för fotbolls-VM. Säger ILO att investeringen baseras på ett system som står i konflikt med konventioner som landet ratificerat, lär det väga tungt för Fifas bedömning. Detta kan bidra till att fotbolls-VM stjälps, vilket vore en fruktansvärd prestigeförlust för Qatar.

  I ILO-beslutet noteras att Qatars regering uppger att man tänker anta en ny lag som ska skydda migrantarbetarna bättre. Det handlar bland annat om att införa arbetskontrakt, som ger migranterna rätt att byta arbetsgivare efter fem år. Men arbetstagarsidan i ILO är skeptisk. Dels måste lagen omsättas i praktiken, dels skulle arbetsgivarna fortfarande ha möjligheter att stoppa migranterna att flytta till andra jobb, menar de.

  ”Jag tänker på den nepalesiske byggnadsarbetaren” | SvD svd.se Drömmar i kras på fotbollsfestens bakgård | SvD svd.se
  Annons

  SvD Näringsliv besökte några av migrantarbetarna i deras hem under förra året.

  Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 2

  ”Detta kan definitivt väga in i bedömningen av Qatar som lämpligt land för fotbolls-VM” säger LO:s Karl-Petter Thorwaldsson.

  Foto: Bezav Mahmod. Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X