Tuff ILO-kritik kan påverka Qatar-VM

Qatar får frän kritik för tvångsarbete och behandling av migrantarbetare av ILO. Nu krävs bland annat att kafalasystemet avskaffas. ”Det mest skämmiga Qatar råkat ut för, och kritik som kan påverka fotbolls-VM”, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till SvD.

Under strecket
Publicerad

SvD Näringsliv besökte några av migrantarbetarna i deras hem under förra året.

Foto: Yvonne Åsell

”Detta kan definitivt väga in i bedömningen av Qatar som lämpligt land för fotbolls-VM” säger LO:s Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: Bezav Mahmod.
Annons

En kommitté vid Internationella arbetsorganisationen ILO som granskat Qatar för användning av tvångsarbete och behandling av landets 1,3 miljoner migrantarbetare, antog på lördagen sina slutsatser. Oron för undermåliga arbetsvillkor är tydlig och kritiken skarp. Representanter för arbetstagarsidan i kommittén menar att ”situationen med tvångsarbete i Qatar är ett erkänt allvarligt problem”.

– Migrantarbetarna saknar grundläggande rättigheter, och Qatar fortsätter att vara en modell för allt som är fel och förkastligt med arbetsmigration. Qatars regering kan inte hävda att det saknas resurser för förbättringar. Men för lite har gjorts och alltför långsamt, konstateras det.

Annons
Annons
Annons