Annons
X
Annons
X

TU-kritik mot Bildts agerande

Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna, TU, ser domen som ett slag mot pressfriheten. Hon är kritisk till Carl Bildts agerande i fallet, och tycker att Sveriges användande av ”tyst diplomati” måste omprövas

En besvikelse, men inte någon överraskning. Så ser TU:s vd Jeanette Gustafsdotter på domen mot Martin Schibbye och Johan Persson. Hon ser domen som en politisk markering.

– Man vill väl markera framförallt att här gäller detta lands lagar, säger hon.

Jeanette Gustafsdotter ser en risk att domen påverkar den journalistiska bevakningen – och därmed insynen – i länder där pressfriheten är svag.

Annons
X

– Nu har vi tre svenska medborgare fängslade; Dawit Isaac, Johan och Martin. Tre tydliga exempel på vad som sker mot journalister. Då tror jag att det finns en risk att man drar ner på rapportering i sådana länder eller drar sig från att skicka journalister till sådana länder, säger hon.

När det gäller svenska regeringens agerande i frågan tycker hon att ambassadören Jens Odlander i Etiopien verkar ha gjort ”ett utmärkt jobb på plats”. Däremot är hon kritisk till Carl Bildt.

– Jag förstår att det krävs en form av tyst diplomati i sådana här fall som en väg att gå för att få svenska medborgare friade. Men här tyckte jag dock inte att det fanns några sådana tecken. Man markerade tydligt från rättssalen att man inte tog hänsyn till Sveriges syn på pressfrihet. Där tycker jag att utrikesminister Carl Bildt borde ha agerat tydligare.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon håller med, Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser, om att domen är ett tecken på att den så kallade tysta diplomatin inte fungerat.

  – Ja, så är det ju. Det är ingen tvekan nu när vi ser domslutet. Jag skulle inte än en gång vilja se en Davit Isaac-exempel, där man också jobbat väldigt mycket med tyst diplomati. Även där visade det att det inte fungerade. I den här typ av fall bör vi nog ompröva tyst diplomati, utan i stället vara tydliga när journalister fängslats.

  Läs mer: Journalister dömda för terrorbrott

  Svenskarna huvudnyhet i Etiopien

  Carl Bildt:
  Vi har fört en tydlig diplomati

  Domen:
  Svenskarna anses skyldiga till terrorbrott

  SvD:s utsända i Addis Abeba:
  De anhöriga såg bestörta ut

  Jan Eliasson:
  Viktigt att Sverige agerar nu

  Etiopienexpert:
  Jag är överrraskad

  Amnesty:
  Det är oerhört allvarligt

  **Reportrar utan gränser:
  **
  Hårt slag mot den tysta diplomatin

  SJF:
  Det är en katastrof

  SvD:s redaktionschef:
  Den blinda makten visade sitt ansikte

  Tidningsutgivarna:
  Carl Bildt borde ha agerat tydligare

  Den blinda makten visade sitt ansikte blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X