Annons
X
Annons
X

Tsunamivågor i Japan efter skalv

Ett kraftigt jordskalv i havet utanför Tokyo har orsakat en tio meter hög tsunamivåg som träffat Japans kust.

Tv-bilder visar hur bilar, båtar och till och med byggnader svepts med i flodvågen och i Tokyo har flera bygnader börjat brinna efter skalvet.

En tsunamivarning har utfärdats för i stort sett hela Stillahavsområdet.

Skalvet inträffade under havet 382 kilometer nordöst om Tokyo klockan 06.46 svensk tid enligt meteorologiska myndigheter. Det uppmättes till 8,8, vilket gör det kraftigaste att drabba Japan sedan skalvet i Kobe 1995 då drygt 6 000 människor omkom av ett skalv med en magnitud på 6,8.

Hamnen i staden Sendai, runt 25 mil norr om Tokyo, har drabbats av en tio meter hög tsunamivåg, uppger japanska medier enligt AFP.

Annons
X

Från byggnader i Sendai-området ses folk kalla på hjälp genom att vifta med vita flaggor till helikoptrar från fönster och balkonger i översvämmade hus. De flesta av husen som tv-helikoptrarna svept över tycks dock ha klarat sig relativt bra, även om stora mängder vatten dragit in över området.

Start- och landningsbanorna vid flygplatsen ligger under vatten, med själva terminalbyggnaden uppstickandes mitt i ett plötsligt uppstiget innanhav. Även på terminaltaket är det fullt av människor.

I Tokyo syns rök från hamnbyggnader. Japansk tv visar hur mängder av bilar, båtar och byggnader svepts med i vattenmassorna på flera håll längst Japans kust.

Flera byggnader i Tokyo har satts i brand på grund av skalvet, bland annat ett oljeraffinaderi nära Ichihara utanför huvudstaden, rapporterar AFP. Minst fyra miljoner människor uppges vara utan ström runt omkring Tokyo. Landets snabbtåg norrut har stoppats. Tokyos tunnelbana och pendeltåg uppges ha stängt.

De första officiella dödsfallen har också rapporterats in men det är ännu oklart hur många människor som dött.

Ett andra skalv följde en halvtimma efter det första, rapporterar AFP.

Flera kärnkraftverk har stoppats automatiskt till följd av skalvet. Åtminstone ett kraftverk fungerar normalt, skriver Reuters. Kärnkraftsanläggningen Tohoku Electric Power, som ligger i det drabbade området, har uppgett att deras kärnanläggning fungerar som normalt efter skalvet, skriver tidningen Asahi.

Många uppges skadade i norra Japan och flygplatsen Narita i Tokyo har stängt, rapporterar AFP.

Japans försvarsdepartement har satt in åtta militärplan för att undersöka hur omfattande skadorna efter jordskalvet är. Dessutom ska marinfartyg skickas till Miyagi.

Camilla Åkesson Lindblom vid UD:s presstjänst säger att den svenska ambassaden skakades av skalvet.

– De kände av jordbävningen på ambassaden. Personalen evakuerades till öppen plats men har nu kunnat återvända och byggnaden har inte skadats.

– Vi känner inte till några svenskar i det området som drabbades hårdast av skalvet, säger hon.

och TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X