Tsunamin har tystat vapnen

Under strecket
Publicerad
Annons

Foto: Reuters
Vapen från GAM-gerillan samlades in i Calang i Aceh förra helgen. Det var den tredje av fyra sådana ceremonier för att genomföra fredsavtalet.
Gerillans talesman Bakhtiar Abdullah (till höger) anländer till flygplatsen i Banda Aceh från sin exil i Stockholm. Efter 25 år har han nu fått återse sitt hemland. Foto: reuters
SvD i Aceh
Yta: 55 400 km2
Invånare: 4,2 miljoner.
I Aceh finns stora olje och naturgastillgångar. Jordbruket är också viktigt, med export av bl a naturgummi, palmolja och kryddor.
Tsunamin annandag jul 2004 ödelade stora delar av Aceh. Enligt Världsbanken dödades minst 200 000 av tsunamin i Aceh. svd
BANDA ACEH För första gången på åratal kan folk resa mellan städer och byar utan risk för att hamna i korselden mellan de indonesiska regeringssoldaterna och GAM, Rörelsen för ett fritt Aceh.
Det fredsavtal som de bägge stridande parterna slöt på finskt initiativ i Helsingfors den 15 augusti håller i sig - och det behövs inte minst för återuppbyggnaden av Aceh, det
område som drabbades allra hårdast av tsunamin på annandagen förra året.
Minst 170 000 människor dog då eller är fortfarande saknade. Och konflikten som sådan har skördat över 12 000 dödsoffer sedan striderna började för nära trettio år sedan.

– Det är otroligt, säger Nani Afrida, en ung kvinna i Aceh. Förr väcktes vi mitt i natten av skottlossning och det fanns vägspärrar överallt. Nu kan vi besöka släktingar och vänner utan att oroa oss.
Under förra helgen överlämnade GAM 200 vapen för destruktion, den tredje av fyra sådana ceremonier som skall hållas enligt Helsingforsavtalet.

Annons
Annons
Annons