Tsunamin gav 15 meter höga vågor

Tsunamivågorna i indonesiska Aceh-provinsen var 15 meter höga vid stranden och nådde upp till 25 meter över havsytan när de gick in över land. Det är några fakta i en nypublicerad undersökning, gjord av den förste vetenskapsmannen som kom till den provins som drabbades hårdast 26 december förra året.

Under strecket
Publicerad
Annons

Jose Borrero är forskare vid centret för tsunamiforskning på University of Southern California. Han lyckades följa med en journalistgrupp sponsrad av National Geographic som kom till Sumatra 3 januari. Såvitt han vet var han förste vetenskapsman på plats.

– Redan ankomsten till Banda Aceh var helt surrealistisk, skriver han i sin dagbok. Flera kilometer från stranden hade vågorna lämnat upptornad bråte, men det var ingenting mot vad jag fick se de kommande dagarna.
Tio meter höga berg av spillror av förstörda hus, vrakgods och bråte, sönderslagna båtar och lik om vartannat i den totalförstörda provinshuvudstaden.
Borrero medger att synerna gjorde det svårt för honom att genomföra forskningen. Risken för anfall från gerillan var också ett hinder för resor ute i provinsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons