Annons
X
Annons
X

Tsunamibanden kan bli hemliga i 70 år

Regeringen vill hemligstämpla de kontroversiella tsunamibanden i 70 år trots hård kritik. Samtidigt ska grundlagen ändras så att säkerhetskopior i framtiden inte omfattas av offentlighetsprincipen. ”Fullständigt absurt”, säger tryckfrihetsexperter.

Reaktionerna blev starka när regeringen för två år sedan ville ha 70 års absolut sekretess för de så kallade tsunamibanden, magnetbanden med e-post och trafikinformation från Regeringskansliets datanät under tsunamin i Asien 2004.

Sedan förslaget underkändes av Lagrådet backade regeringen. I stället beslutade riksdagen om en tillfällig sekretess på tre år samtidigt som en utredning tillsattes.

I det nya förslag som regeringen på måndag lämnar på remiss till Lagrådet, och som SvD tagit del av, framgår att regeringen åter föreslår en 70-årig hemligstämpel på tsunamibanden. Sekretessen blir inte absolut men stark – uppgifter ska bara lämnas ut om det står klart att det kan göras ”utan fara för att Regeringskansliets verksamhet skadas”.

Annons
X

Tryckfrihetsexperten och författaren Anders R Olsson är skarpt kritiskt till hemligstämpeln. Han tycker inte att regeringen kunnat visa vilken konkret fara det skulle innebära om tsunamibandens innehåll blev känt.

– Det har påståtts att man, om tsunamibanden röjs, skulle kunna kartlägga regeringskansliets arbete. Det är fullständigt obegripligt, då kan man inte ha någon offentlighetsprincip alls, säger Anders R Olsson.

I framtiden vill regeringen slippa den typ av kontroverser som omgärdat tsunamibanden. I lagrådsremissen föreslås att säkerhetskopior i framtiden helt ska undantas från begreppet allmän handling.

I lagtextförslaget sägs att en säkerhetskopia bara är till för att kunna återskapa information som gått förlorad i myndigheternas ordinarie system. Men Jeanette Gustafsdotter, jurist och expert på offentlighetsprincipen, påpekar att det på tsunamibanden finns information som inte längre existerar någon annanstans.

Hon ser lagförslaget som ytterligare ett tecken på att offentlighetsprincipen håller på att urholkas och insynen minskas.

– Det är en fråga om demokrati. Det är lite paradoxalt att de borgerliga partierna kritiserade den förra socialdemokratiska regeringen när de mörkade tsunamibanden. Nu när de själva sitter i regeringsställning lägger de det här förslaget, säger hon.

Anders R Olsson menar att offentlighetsprincipen i stort sett är död när den tillämpas på ny teknik.

– Det är fullständigt absurt. Å andra sidan ligger det precis i linje med vad som hänt de senaste tre decennierna, där man tar varje möjlighet att flytta information ur den offentliga sfären enbart med hänvisning till att den är i elektronisk form, säger han.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X