Tsipras måste lämna slutbud före fredag

Det är bråda dagar för Alexis Tsipras. Senast vid midnatt mot fredagen måste han ha tagit fram ett slutbud för villkoren kring nya krislån som de andra euroländerna och IMF kan gå med på, om inte Grekland ska slängas ut ur valutasamarbetet. Trots de senaste dagarnas hårda ord om ultimatum och domedagsscenarion verkar alla parter nu vilja kompromissa.

Publicerad
Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS
Annons

BRYSSEL. Den grekiska regeringen lämnade på onsdagen in en ny ansökan om nödhjälp till EU:s krisfond Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM). Lånet skulle om det godkänns börja betalas ut redan nästa vecka och löpa på tre år, och det skulle kopplas specifikt till att Grekland reformerar sina skatte- och pensionsregler. Beslut om detta lån kan komma fort och direkt från ESM:s högkvarter i Luxemburg.

Premiärminister Alexis Tsipras försäkrade också att han kommer att lämna in ett konkret förslag på både dessa och andra ekonomiska reformer på torsdagen. Denna plan skulle gälla däremot gälla gamla lån som Grekland sedan 2010 redan fått eller fortfarande väntar på utbetalningar från, och vars villkor den grekiska regeringen och långivarna bråkat om i ett halvår.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons