Annons
Kommentar

Clemens Poellinger:Tryggt val av chef – men visst bagage saknas

Konsthistorikern Gitte Ørskou
Konsthistorikern Gitte Ørskou Foto: Christine Olsson/TT

Danska Gitte Ørskou blir ny intendent för Moderna museet i Stockholm. Därmed har museet fått en chef med lång museierfarenhet och ett inkluderande ledarskap – men möjligen utan internationella kontakter med konstnärer i samtidskonstens yttersta framkant.

Under strecket
Publicerad

Gitte Ørskou presenterades av Amanda Lind i den omhängda delen av museets samlingar med kvinnliga pionjärer.

Foto: Christine Olsson/TT

Så kom alla spekulationer på skam. Ingen av de på Stockholms konstscener ofta nämnda svenska stalltipsen Sara Arrhenius, Maria Lind eller Magdalena Malm blir ny överintendent för Moderna museet. Inte heller ett sent rykte om Tone Hansen, chef för norska Henie Onstad Kunstsenter, infriades. I stället presenterade kulturminister Amanda Lind på torsdagen överraskande danskan Gitte Ørskou som ny Modernachef.

Att det skulle bli en kvinna tycktes glasklart från första stund, verkligen på hög tid efter en lång räcka av manliga museichefer. Könsaspekten underströks också mer eller mindre subtilt av valet av lokal för kulturministerns och museets presskonferens. Ett rum i Modernas helt nyligen omhängda samlingar som har kvinnliga pionjärer inom konsten som tema.

Annons
Annons
Annons