Annons

”Trygghetsstudie från Brå riskerar att vilseleda”

Foto: Hanna Franzén/TT

En granskning av Nationella Trygghetsundersökningen 2018 från Brå visar på uppseendeväckande brister, så stora att det kan befaras att NTU i praktiken vilseleder allmänhet, medier och politiker. Det skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Opinionsundersökningar visar att ”lag och ordning” nu seglat upp som den viktigaste politiska frågan. En majoritet av befolkningen tror att brotten har ökat. Varje dag görs mediala och politiska utspel kring kriminalitet. Senaste exemplet är den pågående dispyten mellan Ebba Busch Thor och Annika Strandhäll om våldtäkter.

Vilka fakta formar uppfattningar om brott och trygghet som sedan speglas i samhällsdebatten? Det finns hundratals undersökningar om brott och trygghet i omlopp, de flesta enbart lokala, åtskilliga uppfyller inte forskningskrav och de mer seriösa är oftast inte möjliga att jämföra sinsemellan eller över tid. Ett undantag är Brottsförebyggande rådets årliga Nationella Trygghetsundersökning (NTU) som också de flesta forskare, medier, opinionsbildare och politiker hänvisar till i debatten. NTU har en dominerande ställning och citeras flitigt i nästan alla upptänkliga sammanhang om brott och trygghet. Denna hegemoni ställer stora krav på vetenskaplig kvalitet. En granskning av NTU 2018 visar dock på uppseendeväckande brister, så stora att det kan befaras att NTU i praktiken vilseleder allmänhet, medier och politiker.

Annons
Annons
Annons