Tryggheten är lika viktig på internet

DEBATT Vad kränker integriteten mest – att bli spårad när man gjort något olagligt på nätet, eller att bli utsatt för hot och kränkningar utan att det går att utkräva ansvar från de skyldiga? Det skriver två representanter för Stöldskyddsföreningen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Att kunna vara anonym på nätet är positivt och något vi ska värna om. Många gånger vågar människor uttrycka sig på ett sätt eller framföra åsikter som de inte skulle ha gjort utan skydd av anonymiteten och det är viktigt i ett demokratiskt samhälle. Men att hävda anonymiteten som en rättighet för personer som begår brott eller kränker andra på nätet är att dra det hela för långt och det är anmärkningsvärt att lagen inte i dag kan tillämpas fullt ut på nätet. Det är dags att politikerna visar tydlighet på området.

Brott är brott även på nätet skriver Mårten Schultz i SvD (20/8). Han har naturligtvis rätt. Han pekar också på att försvarstalen för möjligheterna att kunna begå brott och kränka andra under anonymitetens skydd tar sig alltmer märkliga vägar via yttrandefrihet till källskydd. I debatten förs också ofta fram argument som handlar om integritet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons