Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Trygghet beror på var du bor

Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Under en rad år blev Medelsvensson allt tryggare, enligt Brå:s NTU. Samtidigt kom rubriker om växande oro och rå brottslighet. Vem skulle man tro?

Studien ”Den ojämlika tryggheten : stabilitet och förändring i bostadsområden över tid”, i Socialvetenskaplig tidskrift, bryter ner Malmös trygghetsstatistik på bostadsområdesnivå.

I de allra flesta områdena ökade tryggheten mellan 1998 och 2014. Men i en femtedel försämrades den påtagligt. Områdena är olika, men i den stabilt trygga kategorin finns villaområden som i Bunkeflostrand och i den allt mer otrygga hittas delområden i exempelvis Rosengård.

Annons
X

De platser som upplevdes otrygga 1998 är det även i dag – fast värre.
Utvecklingen sammanhänger med oron för brott, med upplevda problem (skräp, fylla, bråk, ungdomsgäng, oordning) och känslan av sammanhållning i området.

Tilltagande segregation syns alltså också i polariserad trygghet. Områdena där beslutsfattarna bor blir allt säkrare. I utsatta områden finns dock all anledning att larma för ökad oro och otrygghet.

Den genomsnittliga trygghetsökningen var sann. Otryggheten i utanförskapsområdena var också sann. Man måste ha två tankar i huvudet samtidigt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X