Annons
X
Annons
X

Trycket hårdnar på SD-ledningen

Trycket på att fälla Löfvens budget inom Sverigedemokraterna är hårt, uppger Sydsvenskan. Samtidigt har SvD kunnat berätta att partiet nu närmar sig ett avgörande.

SD-ledaren Mattias Karlsson.
SD-ledaren Mattias Karlsson. Foto: TT

Under onsdagen kunde SvD berätta att Sverigedemokraterna närmar sig ett beslut i frågan hur de ska göra i budgetomröstningen den 3 december.

– Det är nu lyft i hela partiapparaten och gruppen har börjat landa i frågan. De flesta har nog börjat luta åt något håll, även jag, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Enligt Sydsvenskan, som  har pratat med flera ledande sverigedemokrater, både regionalt och centralt, är trycket på vikarierande partiledare Mattias Karlsson och partiledningen att rösta ner regeringens budget hårt.

Annons
X

– De flesta tycker att vi ska sätta hårt mot hårt, säger en källa med god insyn i partiet till tidningen.

– Anser vi att alliansens budget är mindre dålig än regeringens ska vi naturligtvis rösta på den, säger en annan tung SD-politiker.

Magnus Olsson, SD-kommunalråd i Malmö, uppger för Sydsvenskan, att många av gräsrötterna i staden vill att partiet ska utnyttja sin vågmästarställning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De tongångar jag hör är att folk säger: ”Stå på er”!

  Med två budgetalternativ som är snarlika i de sakpolitiska frågor som är viktigast för SD, däribland invandringen, så har partiet i avgörandet även lagt stor vikt vid andra taktiska avväganden.

  – Att vi har en regeringschef som tydligt har deklarerat att han kommer att avgå med hela sin ministär om han inte får igenom sin budget är en ganska stor parameter som vi tar hänsyn till, säger Oscar Sjöstedt till SvD.

  En annan är hur sympatisörerna kommer att se på valet.

  En riksdagsledamot, som vill vara anonym, säger till SvD att nedlagda röster kommer att uppfattas som en slags acceptans för regeringens budget.

  – Tystnad betyder samtycke, och det valet tror jag skulle vara svårt att kommunicera till väljarna. Jag tror att de skulle ha större förståelse för om vi röstade för Alliansens budget eftersom den ändå inte kommer att gälla sen.

  – Jag tror också att det skulle se märkligt ut för våra väljare om vi inte tog chansen att påverka när vi väl har den, säger företrädaren.

  Mikael Eskilandersson från Örkelljunga, ordförande i det södra distriktet och som ingår i riksdagsgruppen, säger till Sydsvenskan att han inte skulle ha något emot ett nyval, och tror att partiet i så fall skulle gå framåt ytterligare.

  – Ingen i vårt parti är rädd för ett nyval, säger han.

  I valet fick SD 12,9 procent av rösterna i landet. Och Magnus Olsson, SD-kommunalråd i Malmö, delar Mikael Eskilandersson uppfattning.

  – Min absoluta uppfattning är att vi skulle gå framåt i ett nyval. Jag tror vi skulle få 17-18 procent. Vi har både personal och ekonomiska resurser. Och det tror jag gäller hela landet. säger han till Sydsvenskan.

  Annons
  Annons
  X

  SD-ledaren Mattias Karlsson.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X