Tryck på domedagssekt ökar

Nu ökar pressen på den domedagssekt som stängt in sig i en grotta 64 mil utanför Moskva för att invänta världens undergång. Bland de instängda finns flera barn vars föräldrar hotat med att ta sina liv om fritagningsförsök görs. Nu står hoppet till gruppens ledare som sitter inspärrad på en psykiatrisk klinik. Men även hans initiativ kan få förödande konsekvenser menar experter.

Under strecket
Publicerad
En präst försöker förhandla med sekten som stängt in sig i en grotta i den ryska byn Nikolskoje.

En präst försöker förhandla med sekten som stängt in sig i en grotta i den ryska byn Nikolskoje.

Foto: TV
Annons

29 medlemmar i den rysk-ortodoxa sekten sitter sedan en månad instängda i en grotta i byn Nikolskoje. I jordhålan tänker de invänta världens undergång – Armageddon. Får de inte vara i fred hotar de med att ta sina liv rapporterar flera ryska tidningar och internationella nyhetsbyråer.

Ryska myndigheter har försökt få loss de fyra barn som vistas i grottan men hittills inte lyckats. Nu står hoppet till gruppens ledare, den självutnämnde profeten fader Petr Kuznetsov som i dagsläget sitter inspärrad på en psykiatrisk klinik. Ett initiativ från honom skulle kunna få hans undersåtar att ge upp och lämna hålan. Men hans närvaro skulle även kunna förvärra situationen och utlösa ett kollektivt självmord menar flera experter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons