Annons
X
Annons
X
USA:s nye president

Trumps visumhot stoppar inte USA-genväg på Arlanda

Donald Trumps utspel om skärpta visumregler påverkar inte den pågående utredningen om att låta europeiska resenärer till USA genomgå amerikansk tull- och säkerhetskontroll på Arlanda.

Däremot krävs lagändringar som ger amerikansk personal befogenhet att använda skjutvapen.

Amerikansk tull- och säkerhetskontroll ska flyttas till Arlanda, för att förenkla hanteringen vid resa till USA.

Foto: Ric Feld/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Amerikansk tull- och säkerhetskontroll ska flyttas till Arlanda, för att förenkla hanteringen vid resa till USA.
Amerikansk tull- och säkerhetskontroll ska flyttas till Arlanda, för att förenkla hanteringen vid resa till USA. Foto: Ric Feld/AP

I syfte att förhindra terrorister att resa in i landet flaggar president Donald Trump nu för skärpta visumregler för européer som vill vistas i USA. Tanken är inte att slopa nuvarande regler, men ta en ”ordentlig titt” på dem, uppger USA:s inrikesminister John Kelly till CNN.

Men Trumps utspel riskerar som det ser ut inte att sinka US Preclearance, alltså det avtal som nu utreds och som innebär att de som reser till USA direkt från Arlanda ska genomgå amerikansk tull- och säkerhetskontroll redan på Arlanda, alltså på svensk mark.

Stefan Mann, polismästare utreder på regeringens uppdrag hur Sveriges lagstiftning ska anpassas till US Preclearance.

– Vi har inte fått några ändrade direktiv med anledning av Trumps utspel och vårt arbete är att se till att avtalet juridiskt kan genomföras, säger Stefan Mann till SvD.

Däremot måste en rad svenska lagar ändras för att genomdriva Preclearance-avtalet på Arlanda, konstaterar Stefan Mann. Bland annat krävs ett nytt lagstöd för hårdare kontroll på flygplatsen och rätt för amerikansk personal att använda vapen och handfängsel.

– Men det innebär inte att man kommer att mötas av beväpnad personal på Arlanda, utan att även amerikansk personal får tillgripa vapen i spänt läge och i nödvärn, säger han.

Bläddra nedåt för mer info om den nya inresekontrollen.

Annons
X
Annons
X
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Så ska inresekontrollen fungera

Foto: Anders Wiklund/TT

Det senaste året har regeringen förhandlat med USA om bilaterala avtal om amerikansk inresekontroll, Preclearance, på Arlanda i Stockholm.

Parterna är i princip överens om avtalen, som innebär att resenärer som åker direkt från Arlanda till USA genomgår amerikansk gräns- tull och säkerhetskontroll redan på svensk mark på en särskild anläggning på Arlanda flygplats i Stockholm.

Annons
X
Annons
X
Foto: Mel Evans/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Ska slippa långa köer

Foto: Mel Evans/AP

Tanken är att resenärer som åker från Arlanda direkt till USA ska slippa köa vid ankomsten till USA.

Investeringen skulle innebära en ny anläggning för omkring 400 miljoner för Swedavia som driver och äger Arlanda flygplats.

Vid 2019 beräknas amerikanska gränskontroller kunna bli verklighet på Arlanda.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Jeff Blackler/REX Bild 1 av 1

  Bild 4 av 6

  40-tal länder behöver inte visum

  Foto: Jeff Blackler/REX

  Utredningen om de lagändringar som krävs för att US Preclearance ska kunna genomföras ska redovisas till regeringen senast den 22 juni i år.

  Betänkandet skickas sedan ut på remissrunda. Frågan fortsätter sedan att beredas i regeringskansliet för att sedan bli en proposition till riksdagen.

  I dag har medborgare från ett 40-tal europeiska länder, däribland Sverige, har rätt att besöka USA i upp till 90 dagar utan visum.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Shawn Pogatchnik/AP Bild 1 av 1

  Bild 5 av 6

  Irland först med Preclearance

  Foto: Shawn Pogatchnik/AP

  Det europeiska land som hittills har infört US Preclearance är Irland, där systemet är infört på två flygplatser. Trump gjorde tidigare i år ett utspel om inreseförbud för invånare från ett antal terroriststämplade länder.

  Då konstaterade ansvarig minister för transport och turism på Irland- efter en juridisk granskning som bland annat avsåg förhållandet till Europakonventionen om mänskliga rättigheter- att utspelet inte påverkade Irlands inställning till säkerhetskontrollerna vid flygplatserna.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

  Bild 6 av 6

  Besked om hinder redan i Sverige

  Foto: Fredrik Sandberg/TT

  För resenärernas del skulle avtalet – trots mer ingående kontroller och rätt för amerikansk personal att använda vapen – inte innebära en större risk för integritetskränkning, enligt Stefan Mann.

  – Snarare tvärtom. I Sverige gäller samtidigt skydd mot kränkning enligt Europakonventionen och svensk grundlag. Det enda som sker är helt enkelt att amerikansk säkerhets- och inresekontroll förflyttas till Sverige och Arlanda, och att den som inte har rätt att resa in i USA får besked om det redan här, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X