Tommy Möller:Trumps väljare finns kvar – någonstans i USA

Donald Trump och Josh Hawley 2018.
Donald Trump och Josh Hawley 2018. Foto: Laurie Skrivan/AP

Deltagandet i ett valmöte med Donald Trump blev en ögonöppnare för statsvetaren John Hibbing. Efteråt möttes han av djup skepsis och fick rentav frågor om sitt mentala tillstånd. Universitetskollegorna kunde inte förlika sig med hans forskning om Trump-anhängarna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Klockan halv sju en mörk och regnig höstkväll 2018 i den amerikanska mellanvästern landar Air Force One på en flygplats utanför staden Columbia i delstaten Missouri. Ut ur planet stiger USA:s dåvarande president och den stora folksamlingen som väntat i timmar blir hänryckt. Donald Trump är där för att stödja den republikanske kandidaten i senatsvalet, Josh Hawley, men det är naturligtvis inte Hawley som lockat dit publiken. 

I publiken finns en statsvetare, John Hibbing, som håller på att skriva en bok om Trumps mest hängivna supportrar. Han är inte intresserad av Trumps väljare i största allmänhet; många av dessa var långtifrån entusiastiska till Trump men de gillade hans åsikter om skattesänkningar, handelspolitik, restriktivare migration etcetera. Många av dem uppskattade att han helt enkelt var en annorlunda typ av politiker och för åtskilliga var blotta tanken på Hillary Clinton som president outhärdlig. Nej, de som Hibbing intresserar sig för är den ganska stora väljargrupp som beundrar presidenten och är hänförda – Trumps kärnväljare. Exakt hur många det handlar om är svårt att veta men uppenbarligen är det många. 

Annons
Annons
Annons