Annons

”Trumps USA vänder världen ryggen”

Med Trump som president även 2021-2025 talar det mesta för en ännu mindre aktiv global roll för USA, skriver artikelförfattaren.
Med Trump som president även 2021-2025 talar det mesta för en ännu mindre aktiv global roll för USA, skriver artikelförfattaren. Foto: Doug Mills/TT

President Trumps försvagning av det internationella samarbetet riskerar att få flera olyckliga konsekvenser. Samtidigt är Kinas inflytande på väg att öka, skriver professor Jan Hallenberg.

Under strecket
Publicerad

I augusti 1941 antog USA:s president Roosevelt och Storbritanniens premiärminister Churchill Atlantdeklarationen, innehållande dels respektive mål i det andra världskriget och principerna för det internationella samarbetet efter krigets slut. 1942 följdes detta av en deklaration där också de andra länder som deltog i kriget mot Japan och Tyskland skrev under, en deklaration av de Förenta Nationerna, embryot till det FN som bildades 1945.

USA var ledande i det internationella samarbete som tog fart efter världskrigets slut. Som en följd av FN:s grundande bildades successivt mängder med internationella organisationer för att reglera olika typer av samarbetsområden: världshandel – Gatt, från 1995 WTO; kulturellt samarbete – Unesco; global hälsa – WHO 1948. Den ledande staten, och den största bidragsgivaren till alla organisationer – och ytterligare ett antal andra – var nästan alltid USA.

Annons
Annons
Annons