Annons

Trumps twittrande kan vändas mot honom

Vita huset vill inte att det inreseförbud som infördes för människor från sju i huvudsakliga muslimska länder och sedan stoppades, ska kallas för ett inreseförbud för muslimer. Om det är diskriminering strider det mot konstitutionen och Trumps tweets under presidentvalkampanjen kan bli avgörande när målet går vidare i domstolssystemet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Gerald Herbert/TTBild 1 av 1
Foto: Gerald Herbert/TTBild 1 av 1
Foto: Gerald Herbert/TT

Donald Trump uttryckte redan 2015 efter masskjutningen i San Bernardino i Kalifornien att han var för att stänga gränserna för muslimer. Han sade då vilja se ”ett total stopp för muslimer att komma in i USA fram till dess att vårt lands representanter kan förstå vad som pågår.”
Inreseförbudets vara eller icke vara avgörs i den federala domstolen i San Francisco natten till tisdag, men oavsett vilken sida som vinner väntas beslutet överklagas till Högsta domstolen. Huvudfrågan handlar om det är diskriminerande mot muslimer, i så fall strider det mot den amerikanska konstitutionen och kan inte återinföras. Ordern handlar om människor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen som stoppats från att komma in i landet.
Detta är Vita huset medvetna om och så väl dess pressekreterare Sean Spicer som Homeland Securitys John Kelly har påtalat att det inte är ett förbud mot muslimer men ”ett system för att hålla USA säkert.” Man har även pekat på att det bara är ett tillfälligt förbud och att det rör sju länder som även Obamaadministrationen menade krävde ”extra övervakning”, uppger CNN.

Annons
Annons
Annons