Axel Hadenius:Trumps seger utan motstycke i historien

Donald Trump är inte den första populisten eller politiska outsidern som valts till USA:s president, men kombinationen av rollerna gör att han saknar tydliga föregångare på hemmaplan. Snarare uppvisar han likheter med vissa sydamerikanska ledare.

Under strecket
Publicerad

Besläktade: William Bryan, Wendell Willkie och Donald Trump.

Foto: James E Purdy, Greystone, Michael Vadon
Annons

Med Donald Trump har USA valt sin 45:e president. Ställd mot den långa raden av tidigare ämbetsinnehavare framstår han onekligen som speciell: han kom fram som en politisk outsider och gick till val med en utpräglat populistisk agenda. I båda avseendena, som outsider och populist, har det förvisso funnits föregångare. Men Trump är unik genom att förena dessa två roller – och dessutom lyckas vinna.

Om vi börjar med det första, rollen som politisk outsider, var det alltså så att Trump ställde upp i de republikanska primärvalen utan att ha haft något valt politiskt ämbete på vare sig nationell eller delstatlig nivå. Det var dock inte första gången som en icke-politiker vunnit nomineringsstriden. Under den långa epoken av presidentval, som sträcker sig bak till 1789, har det hänt sju gånger tidigare. Oftast har det handlat om generaler som utmärkt sig genom militära framgångar, och dessa kandidater har som regel haft framgång i det följande presidentvalet.

Annons
Annons
Annons