Mats Johansson (1951–2017):Trumps seger kan försämra vården för 24 miljoner

Mats Johansson (1951–2017)

Äntligen, kunde president Trump jubla på torsdagen, när republikanerna fick ihop en knapp majoritet för att börja montera ner Obamas sjukvårdsförsäkring.

Under strecket
Publicerad
Protester i New York: Alla är inte nöjda med försämrad sjukförsäkring.

Protester i New York: Alla är inte nöjda med försämrad sjukförsäkring.

Foto: Craig Ruttle / TT
Annons
Protester i New York: Alla är inte nöjda med försämrad sjukförsäkring.

Protester i New York: Alla är inte nöjda med försämrad sjukförsäkring.

Foto: Craig Ruttle / TT
Protester i New York: Alla är inte nöjda med försämrad sjukförsäkring. Foto: Craig Ruttle / TT

”Det amerikanska folkets fiender”

USA:s president om medierna som bara publicerar påhitt (fake news).

NÖJDSIFFRAN: minus 9,3 procent

Skillnaden mellan dem som är nöjda med hur presidenten sköter jobbet (job approval) och dem som är missnöjda (43,5–52,8) är stabil, enligt snittet i Real Clear Politics vägning av resultat från den senaste månaden (2/5). Ingen mätning i RCP har Trump på plus, men i några har minuset minskat.

Förresten är alla negativa opinionsmätningar om Trump felaktiga. Det beror på att deras mätmetoder inte är representativa utan bara mäter inom storstadsbubblorna. Frågar man hela folket är en majoritet nöjd med hans start, hävdar Mark Penn på nätsajten The Hill. Och mer än nio av tio av hans väljare säger sig vilja rösta på honom igen.

Annons
Annons

Fast även det kan ändras; de väljare som litade på Trumps löften om att driva en tillväxtfrämjande politik kan bli besvikna om de får reda på att det som växer främst är statsskulden medan första kvartalets BNP bromsade in med den lägsta siffran på tre år, plus 0,7.

TRUMPCARE. Efter misslyckandet med att ersätta Obamacare lyckades republikanerna i representanthuset i torsdagens votering få ihop en majoritet med bara fyra röster (217–213) för att enligt kongressens budgetkontors tidigare utvärdering försämra den offentliga sjukvårdsförsäkringen för 24 miljoner amerikaner. 20 republikaner röstade emot, vilket antyder att även omröstningen i senaten kan bli jämn.

IGNORANS. Felet med Trump är inte att han inte vet saker utan att han inte vet vad det innebär att veta något. Så skriver den konservative kolumnisten George Will i en genomgång av hur minoritetspresidenten missbrukar historien och sanningen för politiska syften, vilket enligt Will gör honom ”unikt opassande” att leda landet.

KREMLSPÅRET. Varför vill kongressen inte utreda Trumpadministrationens ryska kontakter, undrar Washington Post.

AVSKED. Jim DeMint, chef för den konservativa Heritage Foundation, har fått sparken. Som f d republikansk senator har han förvandlat den tidigare respekterade tankesmedjan till en hejaklack för Trump befolkad av tepartyevangelister. Det fick till slut donatorerna att reagera, enligt nätmagasinet Politico.

LYSSNARTIPS! Susan B Glasser intervjuar Carl Bildt om president Trumps impopularitet i Europa på sin podd Global Politico.

TITTARTIPS! Se Donald Trump läsa dikten ”The Snake” med vilken han jämför flyktingar med en orm som biter sin räddare. Den ingick i hans hundradagarstal till nationen som i Washington Post kallas ”det mest hatfyllda i modern historia”.

Veckans Trumpkrönikör: Mats Johansson

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons