Annons

Trumps rådgivare skyller på massaker – som inte ägt rum

”Massakern i Bowling Green utfördes av två irakiska flyktingar”, sa Donald Trumps medarbetare Kellyanne Conway i en tv-intervju där hon försvarade det amerikanska inreseförbudet från sju länder. Men någon attack i Bowling Green har aldrig skett, rapporterar flera medier.

Uppdaterad
Publicerad
Kellyanne Conway tog hjälp av "alternativa fakta"när hon motiverade Trumps inreseförbud med en massaker som aldrig ägt rum.
Kellyanne Conway tog hjälp av "alternativa fakta"när hon motiverade Trumps inreseförbud med en massaker som aldrig ägt rum. Foto: Evan Vucci / AP

Kellyanne Conway ledde Donald Trumps valkampanj och är nu en av hans närmaste medarbetare. När hon intervjuades i MSNBC på torsdagen hänvisade hon bland annat till att Barack Obama under sin tid som president genomförde ett sex månader långt förbud för irakiska flyktingar att få visum, efter att två irakier kommit till USA och radikaliserats. Hon sa även att de två irakierna var hjärnorna bakom ”massakern” i Bowling Green.

– De flesta människor känner inte till det för att inget rapporterades, sa Conway i tv-intervjun.

Och det är inte så konstigt, för som många medier nu påpekar har det aldrig ägt rum någon massaker i Bowling Green. Det är helt enkelt en lögn – eller för att använda det uttryck som Kellyanne Conway själv myntat i tidigare intervjuer – alternativa fakta.

Annons

Efter intervjun har uppgifter om ”massakerns” historia som vandringssägen spridits på sociala medier. Ryktet om massakern som skulle ha ägt rum på en halloweenfest ska ha spridits redan år 1998 på flera universitet, bland annat Bowling Green State University, uppger The Guardian.

2011 greps två irakiska män i Bowling Green i Kentucky, misstänkta för att ha planerat terrorbrott. De dömdes sedan för att ha skickat vapen och pengar till al-Qaida i Irak. Någon terrorattack har dock aldrig skett i Bowling Green.

Annons
Annons

Kellyanne Conway tog hjälp av "alternativa fakta"när hon motiverade Trumps inreseförbud med en massaker som aldrig ägt rum.

Foto: Evan Vucci / AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons