Trumps handelskrig: ”WTO fungerar inte just nu”

Oron för ett handelskrig mellan USA och Europa sprider sig nu efter att USA infört importtullar på stål och aluminium. Ylva Berg, vd på Business Sweden menar att orsaken till USA:s drastiska reaktion är att Kinas agerande skapar stora obalanser i världshandeln:

– Anledningen till att många är så nervösa är att WTO inte fungerar just nu, och kanske inte har fungerat på ett flertal år, säger hon i Ekonomistudion.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad
Annons
Efter reklamen visas:
Ekoniomistudion Business Sweden

Ylva Berg var en av deltagarna i den svenska delegation, ledd av Stefan Löfvén, som besökte USA och president Donald Trump förra veckan.

Efter besöket har tonen mellan USA och EU skärpts betydligt: USA har infört importtullar på stål och aluminium - EU har hotat med att svara med egna tullar på amerikanska varor.

Enligt Ylva Berg bottnar mycket av konflikten i att Världhandelsorganisationen, WTO inte fungerar som den ska:

–Många med mig ser med rädsla på den inkorporering av Kina i WTO, där man ändå hade hoppats på att Kina skulle anamma frihandel, bedriva handel på schyssta villkor och göra utländska investeringar, men den utvecklingen har inte skett. Därför har det blivit obalanser i frihandeln, och det är en av de största anledningarna till den kraftfulla reaktionen från USA, säger hon när hon gästar SvD:s Ekonomistudion.

Något som annars togs upp under mötet med Trumpadministrationen var de handelshinder som redan idag finns och som försvårar svensk export och svenska investeringar i USA:

–Vi kan se att både bolag som bedriver handel med USA och som är etablerade i USA stöter på många problem: tekniska handelshinder, monetära handelshinder, problem med att skaffa visa med mera. Bara så enkla saker som att skaffa ett bankkonto och rekrytera folk kan vara ett problem.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons