Annons
X
Annons
X

Trump väntas ge order om större skattereform

USA:s president Donald Trump ska på fredagen underteckna en exekutiv order som uppdrar åt finansminister Steven Mnuchin se över eventuella signifikanta skatteregleringar från förra året, i synnerhet sådana som lägger bördor på amerikanerna.

Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till Vita husets information om presidentens agenda.

Av Direkt
Trumps påverkan på ekonomin
President Donald Trump och finansminister Steven Mnuchin.
President Donald Trump och finansminister Steven Mnuchin. Foto: Evan Vucci/TT

Donald Trump ska också underteckna två memorandum om översyn av två delar av Dodd Frank-lagen från 2010, dels "Orderly Liquidation Authority", som reglerar hur stora banker kan avvecklas under en kris, samt "Financial Oversight Council", som samlar landets viktigaste reglerande myndigheter.

Finansminister Steven Mnuchin, som tidigare i veckan backade ifrån sitt mål att få igenom en skattereform innan augusti, sa på torsdagskvällen att Vita huset kommer att avslöja en plan "mycket snart".

Bloomberg News rapporterade vidare att finansministern framhöll att administrationen siktar på att den största skattereformen sedan Ronald Reagans tid som president ska vara klar före årsskiftet.

Annons
X

"Oavsett om sjukvårdsreformen blir gjord eller inte kommer vi att få till skattereformen. Vi är ganska nära att kunna lägga fram vad som kommer att bli en stor skattereform", sade Steven Mnuchin vid en konferens i Washington.

Vita husets ekonomiska rådgivare Gary Cohn sade också att han och finansministern lägger mycket tid på att samarbeta med skattepolitiken, och det kommer att bli ett "samlat förslag" från Trump-administrationen. Han sade inget om tidsplanen för reformen nu, men tidigare i april sade Gary Cohn att administrationen åtar sig att anta skattereformen i år.

Gary Cohn sade vidare att administrationen vill ha en handlespolicy som är "fri, öppen, rättvis".

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  "Vi bör vara ömsesidiga. Om du vill insistera på att införa tariffer mot våra produkter anser presidenten att vi bör behandla dig på ett motsvarande sätt", sade han

  Beträffande frågan om gränsskatten (border adjusted tax) sade Steven Mnuchin att "det finns vissa saker vi gillar" men "det är vissa saker vi inte gillar".

  Annons

  President Donald Trump och finansminister Steven Mnuchin.

  Foto: Evan Vucci/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X