Annons
X
Annons
X

Trump till angrepp mot läkemedelsindustrin

Läkemedelsjättar måste återvända till USA och tvingas utsättas för tuffare priskonkurrens, hotade Donald Trump på onsdagen. Samtidigt lovade han att spara stora belopp på USA:s nya stridsflyg F35 – och att skapa massvis med jobb.

– Jag ska bli den bästa jobbskaparen som Gud nånsin skapat, sade han.

Trumps påverkan på ekonomin
[object Object]
Donald Trump. Foto: Seth Wenig / AP

Donald Trump skapade en hel del rörelse på de amerikanska börserna vid sin första presskonferens sedan presidentvalet. Och hårdast gick hans uttalanden åt läkemedelsindustrin – både i ord och i börsvärde.

– Vi måste få vår läkemedelsindustri tillbaka. Vår läkemedelsindustri har varit katastrofal, de lämnar oss till vänster och höger. De tillhandahåller våra mediciner, men de tillverkar dem till stor del inte här, sade han – och fortsatte med att utlova större priskonkurrens på USA:s läkemedelsmarknad.

– Vi ska skapa nya budgivningsprocedurer för läkemedelsindustrin, för de kommer undan med mord. Vi är världens största konsumenter av läkemedel, men trots det har vi ingen ordentlig budgivning. Vi kommer börja göra det, och spara miljarder dollar över tid.

Annons
X

Reaktionen på läkemedelsjättarnas aktiekurser var omedelbar. S&P500:s index för läkemdelsindustrin backade 1,9 procent. Trots att det studsade tillbaka något senare, till minus 1,2 procent, innebar det branschens värsta dag sedan 22 november, skriver Reuters.

Flera bolag tog tunga smällar. Läkemedelsjätten Endo International backade 8,6 procent och konkurrenterna Perrigo och Mallinckrodt föll 6 respektive 7 procent. Även på Stockholms-börsen märktes konsekvenserna, där Astra Zeneca föll brant och stängde på minus 1,4 procent.

Men det var inte bara läkemedelssektorn som fick sig en känga av Trump. Den blivande presidenten var klart störd av de skenande kostnaderna för USA:s nya stridsflygplan F35, som försenats och fördyrats åtskilliga gånger.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De ligger långt efter schemat och många, många miljarder dollar över budget. Det tycker jag inte om, sade han.

  Han berömde visserligen de högsta befälhavarna i USA:s armé, som han kallade ”fantastiska” – men utlovade samtidigt kraftfulla besparingar på flygplanen.

  – Vi ska göra en del stora saker på F35-programmet. Och kanske F18-programmet. Och vi ska få ner de kostnaderna ordentligt. Och vi ska få till lite konkurrens. Det kommer att bli vackert.

  Donald Trump fortsatte att beskriva hur många människor runt omkring honom vittnar om ”en fantastisk känsla” just nu.

  – Vi kommer att skapa jobb. Jag kommer att bli den bästa jobbskaparen som Gud nånsin skapat. Jag menar det.

  Annons

  Donald Trump.

  Foto: Seth Wenig / AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X