Annons
X
Annons
X

Trump slog åt alla håll – överlevde ännu en debatt

WASHINGTON Donald Trump överlevde ännu en drabbning. Han befann sig i korselden mest hela tiden under onsdagskvällens debatt.

(uppdaterad)
Kampen om Vita huset
Donald Trump
Donald Trump Foto: Mark J. Terrill / AP

**De republikanska **kandidaterna radade upp sig framför Air Force One i expresidenten Ronald Reagans museum i Kalifornien. Opinionsledande fastighetsmiljardären Donald Trump stod i mitten och CNN-utfrågarna lät antingen honom svara först, eller tog något av hans uttalanden som utgångspunkt för frågor.

Och The Donald trivdes som vanligt och avlossade de vanliga självsäkra ”doer”-konstaterandena om att han ska ta itu med Vladimir Putin, Syrienkriget, Kina, illegala invandrare etc. Flera av de övriga på scenen visade att de är just yrkespolitiker, med upprepningar av hur de lagt fram eller stoppat förslag i den kongress som väljarna avskyr.

– Tro mig, mitt temperament är fint, lugnt, löd en av Trumps oneliners om att han är lämpad för överbefälhavarrollen.

Annons
X

**Mest stridbar **var förra it-direktören Carly Fiorina, med attacker mot Barack Obama och Hillary Clinton och långa skarpa redogörelser om hur hon tänker bygga upp militären igen. Hon högg inte på betet om Trumps replik om att hon är ful, varpå han sa att hon är vacker till en grimas från henne. En stund senare rök de ihop om hennes kritiserade karriär i jättekoncernen Hewlett Packard och motgångar i hans fastighetsimperium.

 • Varför skulle vi tro att du kan sköta landets finanser när du inte ens kan sköta dina företags finanser? undrade Fiorina.

Förre Florida-guvernören Jeb Bush var kvällens tredje huvudperson och parerade Trumps oförskämdheter så gott han kunde. Vid ett tillfälle väste Trump ”mer energisk ikväll” om Bush som han stämplat som en ”low-energy person”. Bush såg lite kuvad ut långa stunder och fick försvara sin storebrors krig i Irak.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag känner mig inte särskilt trygg, sa Trump efter Bushs påstående att landet var säkert under George W Bush.

  Omedelbart efteråt gav ett par kommentatorer i Fox News Trump betyget B och B-. Veteranen Steve Schmidt gissade att det dröjer till nästa vecka innan man vet säkert hur opinionssiffrorna ändrats men att Fiorina lär få större stöd. Obamas kampanjrådgivare David Axelrod som numera är tyckare i CNN sa att Trump fortsätter att dominera agendan.

  **Åtskilliga tunga **ämnen avhandlades, från abort, skatter och HD-utnämningar till vapenlagar och klimatet. Skillnader föreligger, men inte särskilt stora. Framför allt var alla eniga om att Barack Obamas politik måste rivas upp, att kärnavtalet med Iran är livsfarligt och att vänsterns klimatåtgärder skulle kosta jobb. Mot slutet kom de in på marijuana med en varning om farorna från Fiorina, samt en diskussion om vaccin och autism som troligen följs upp de närmaste dagarna. Trump hävdade att han sett exempel på små barn som drabbats medan dr Carson bestämt sa att det inte finns några vetenskapliga bevis på ett samband.

  Ett par av de övriga – främst guvernörerna Chris Christie och John Kasich – ansträngde sig för att föra tillbaka samtalet till ekonomin, jobben och medelklassen. Christie och Kasich framhöll att de har erfarenhet av det kompromissande med andra partiet som krävs för att nå resultat, precis som Ronald Reagan.

  Expresidenten vilade för övrigt som en skugga över debatten. Deltagarna bedyrade hur mycket beundrar den konservative Reagan för att han lyckades bryta med årtionden av demokratisk politik, men mellan attackerna på illegala invandrare sändes reklaminslag med talet där Reagan beskrev hur stolt han var över invandrarlandet USA:s välkomnande famn.

  I den första debatten, matinémötet mellan de fyra jumbokandidater, var South Carolina-senatorn Lindsey Graham och Louisiana-guvernören Bobby Jindal aggressivast. Jindal drog åter igen upp hur olämplig Trump vore som presidentkandidat medan Graham envist påminde om att USA befinner sig i krig med militanta islamiska fundamentalister och att han tänker se till att vinna det kriget. Men Graham visade också prov på en moderat hållning mot illegala invandrare. De behövs, sa han, med fortsättningen att det är få som kan upprepa South Carolinas långlivade Strom Thurmonds bedrift. Han blev nämligen far till ”fyra ungar efter 67 år ålder”.

  **Nästa republikanska **debatt är schemalagd till den 28 oktober. Deltagarna lär bli färre och grundtipset är att förre New York-guvernören George Pataki tvingas ge upp först. Louisiana-guvernören Bobby Jindal och exsenatorn Rick Santorum kampanjkassor lär tina tämligen snart.

  Men intressantare är huruvida Ben Carsons popularitet kommer att hålla i sig. En del av hans förslag till lösningar ter sig minst sagt orealistiska, till exempel att skattesystemet ska ersättas med ett tionde som i Bibeln.

  Annons

  Donald Trump

  Foto: Mark J. Terrill / AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X