Annons
X
Annons
X

Manade till enighet – men kom med kontroversiellt förslag

Trumps förespråkade upprepade gånger enigheten i sitt mest välregisserade presidenttal hittills. När Trump talade till kongressen i en dryg timme drog han dock upp en rad åtgärder där kongressen är djupt splittrad.

(uppdaterad)
USA:s nye president

NEW YORK När Trump talade till kongressen natten till onsdag gjorde han inga aggressiva utspel mot medier och sa inga uppenbara lögner. I stället höll han ett sansat tal där han uppmanade politikerna till enighet för de amerikanska medborgarnas skull. Samtidigt fortsatte han presentera kontroversiella åtgärder.

Inför talet som ses av miljoner amerikaner hade Trump rekordlågt folkligt stöd, men högt stöd av republikanerna som många gånger under talet stod upp och applåderade.

Foto: AP

Trump hann under sina ungefär 75 minuter gå igenom vad han vill göra på en rad områden, även om han ägnade lång tid åt att hylla administrationens åtgärder hittills. Bland nyheterna fanns att Trump inför en myndighetsledd arbetsgrupp Victims of immigrants crime engagement, Voice, som ska hjälpa människor som har fallit offer för brott som begåtts av immigranter som saknar uppehållstillstånd i USA. När han presenterade sin nya arbetsgrupp hördes burop i kongressen där många inte stödjer Trumps immigrationspolitik.

Annons
X

Inga aggressiva utspel mot medier och inga uppenbara lögner

Desto mer applåder fick Trump när han hedrade en amerikansk marinsoldat som nyligen dog i samband med en insats i Jemen: William Ryan Owen. Hans änka fanns i publiken och Trumps hyllning genererade stående ovationer.

– Våra veteraner har levererat till vårt land, nu är det dags att vi levererar till våra veteraner, sa Donal Trump och lovade bättre vård till före detta soldater.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Gällande vård gav Trump också en del detaljer om han hur han vill att en ny sjukvårdsreform ska se ut när han ersätter sjukvårdsreformen Obamacare. Trump räknade upp flera punkter som den nya planen ska innehålla; människor med sjukdomshistorik ska kunna får försäkring, alla som har en försäkring under Obamacare ska få en stabil övergång till en ny försäkring och människor ska kunna välja vård utanför sin delstat.

  – Det kommer skapa en konkurrens som kommer få ner kostnaderna, sa Trump och riktade en känga till läkemedelsbolagen:

  – Vi ska skapa lagar och reformer som ska skydda patienter och doktorer från läkemedelsbolag som tar ut höga kostnader. Vi ska få ner kostnaderna för läkemedel, sa Trump.

  Trump förespråkade också att systemet ska göra att människor själva måste teckna en försäkring men att de ska kunna få skattelättnader för att göra det. Det är en linje som representanthusets talman, republikanen Paul Ryan uppges stödja. Hur förslaget ska finansieras är dock oklart.

  Jag vädjar till alla demokrater och republikaner att jobba med oss för att få bort den här (Obamacare)

  Sjukvårdsreformen var också ett område där han vädjade om enighet:

  – Jag vädjar till alla demokrater och republikaner att jobba med oss för att få bort den här (Obamacare).

  Det var inte enda gången som Trump förespråkade samarbete över partigränserna. Han sa till exempel gällande infrastruktur att han vill att kongressen gemensamt ställer sig bakom en paket som innebär en satsning på 1 000 miljarder dollar.

  Trump talade också om barns möjligheter i sitt tal och sa att han kommer lägga fram en lag om utbildning som ökar möjligheten för barn att gå i privatskolor, gå i religösa skolor och även ha undervisning hemma. Det är något som bland annat lärarförbund är rädda för, eftersom man inte litar på att presidentens kabinett kommer att värna offentliga skolor.

  Trump pratade också om föräldrapenning, ”paid family leave”, ett löfte som han har gett tidigare. Då gällde det bara kvinnor, om formuleringen ”family” innebär att det kan gälla även män är oklart.

  Även om Trump gav mer information om hans politiska inriktning så återstår många frågor, inte minst om hur hans åtgärder ska finansieras.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X