Annons
X
Annons
X

Ex-rådgivaren: ”Presidenten kan inte beordra avlyssning”

Donald Trump anklagar företrädaren Barack Obama för att ha avlyssnat honom. Påståendet avfärdas av Obamas före detta rådgivare.

Beskyllningen kan vara ett sätt att försöka flytta fokus från medieuppgifterna om kontakter med Kreml, enligt en statsvetare.

Av SvD
(uppdaterad)
USA:s nye president
USA:s president Donald Trump och hans företrädare Barack Obama.
USA:s president Donald Trump och hans företrädare Barack Obama. Foto: AP

";Varken president Obama eller någon annan Vita huset-företrädare har någonsin beordrat övervakning av någon amerikansk medborgare", säger Obamas talesperson Kevin Lewis i ett uttalande.

Lewis tillägger att Trumps anklagelser är "osanna".

";Fruktansvärt! Fick just reda på att Obama avlyssnade mina telefonlinjer i Trump Tower före valsegern. Hittade ingenting. Det här är McCarthyism", skriver Trump på sitt Twitter-konto.

Annons
X

Presidenten syftar på den republikanske senatorn Joseph McCarthy, som bedrev en häxjakt på kommunister i USA under 1950-talet. Trump Tower är skyskrapan i New York där presidenten har sin privata bostad.

I flera efterföljande tweets skriver Trump: "Är det lagligt för en sittande president att telefonavlyssna en presidentvalskampanj strax före ett val? Avslogs av domstol tidigare. Ett nytt bottenmärke!" och "Jag slår vad om att en bra jurist kan bygga ett bra mål utifrån faktumet att president Obama avlyssnade mina telefoner i oktober, strax före valet".

Presidenten, som inte presenterar några bevis, jämför med Watergate-skandalen 1972:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  "Hur lågt har president Obama sjunkit genom att avlyssna mina telefoner under den väldigt heliga valprocessen. Det här är Nixon/Watergate. Dålig (eller sjuk) kille!", skriver Trump.

  Watergate-affären är av de största politiska skandalerna i USA:s historia, där dåvarande president Richard Nixon tvingades avgå sedan det kommit fram att tjänstemän i Vita huset gjort inbrott i Demokraternas högkvarter inför Nixons återvalskampanj 1972.

  Barack Obamas före detta rådgivare Ben Rhodes avfärdar Trumps anklagelser:

  "Ingen president kan beordra avlyssning. De restriktionerna har införts för att skydda medborgare från sådana som du", twittrar Rhodes till svar.

  Den republikanske senatorn Lindsey Graham säger till Reuters att han inte känner till uppgifterna om den påstådda avlyssningen men är "väldigt bekymrad över att vår president antyder att den förre presidenten har gjort någonting olagligt."

  Gramham tilläggar att han ska undersöka anklagelserna.

  USA-kännaren Helen Lindberg, statsvetare och gästforskare vid The City University of New York, säger att påståendet om avlyssning förmodligen handlar om att Trump känner sig pressad av den senaste tidens läckor om förbindelser mellan hans stab och Ryssland före valet.

  – Det är anmärkningsvärt att man går ut med den här typen av anklagelser om man inte har någonting att backa upp dem med. Det är klart att Obama kommer att svara på och avfärda det på det sätt som behöver göras, säger Lindberg till TT.

  Trumps väljarbas låter sig inte påverkas av utspelet, säger hon.

  – De har helt enkelt anammat världsbilden att medierna inte är att lita på, och att det bara är källorna som Trump själv vill ha på sina presskonferenser som talar sanning. Sedan finns de väljare som inte tycker att det spelar någon roll vad han säger, eftersom de tror att Trump kommer att förändra politiken på ett sådant sätt som gynnar dem, säger Lindberg.

  Annons
  Annons
  X

  USA:s president Donald Trump och hans företrädare Barack Obama.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X